Överläggningar och Östersjön

Dagen började med överläggningar mellan ledningarna för Region Skåne och Länstyrelsen. Vi diskuterade flera olika saker som är aktuella för Skåne och för våra olika organisationer. Dessa träffar sker ungefär tre gångar per år och sker under stor öppenhet och generositet. Idag blev det en hel del uppdateringar kring bland annat strukturfonder, landsbygdsprogram samt övriga Mål 3 program från EU. Vi har under den nya programperioden av EU program fått en avsevärt mycket större tilldelning än vi någonsin tidigare varit med om. Vi fick också information om Länstyrelsens nya uppdrag avseende nyanlända flyktingar. Avslutningsvis diskuterade vi remissen över Ansvarskommitténs förslag.

Efter detta tog jag sikte på Simrishamn och Östersjöeventet anordnat av Handelshuset i Simrishamn. Temat var Östersjöns framtida miljö och mellan den 28 juli och med avslutning idag har det pågått utställningar och seminarier. Östersjön är ett av världens yngsta hav, men också ett av de känsligaste och hårdast trafikerade. Det händer i snitt en större oljerelaterad olycka varje år och användandet av kuststräckorna ökar radikalt där fiske, turism, vindkraft och oljeborrning skall samsas på en begränsad yta.

Dagens talare var förutom undertecknad Bo Svärd från KIMO, Göran Tunhammar, landshövding samt Sture Hermansson, EU expert. Det blev en hel del diskussion kring det initativ till att bilda ett marinbiologiskt centrum som Handelshuset tagit. Kommunen tar nu ett första steg genom att försöka bilda ett Baltic Kimo. Detta kommer att förhoppningsvis gå i lås på ett symposium senare i höst. Frågan är viktig och Östersjöns framtid är viktig för hela Skånes och landets framtid. Utan ett friskt hav kan vi inte göra mycket åt något. Jag tror att ett återkommande forskningsmöte i Simrishamn skulle vara bra. De måste knyta till sig forskarna och få dem att vilja vara på Österlen och inse vikten av att befinna sig nära havet och nära den verklighet som blir tydlig i en gammal fiskeby. Det är många idag som planerar och drömmer om marinbiologiska centrumbildningar. Det måste bara tydligt vad som ska göras och vad de vill med ett centrum. Kanske skall vi också samarbeta med någon av de andra som nationellt kämpar med forskningscentra. Det skulle kunna vara möjligt med en nod bildning eller nisch inom någon forskningsdel. Det var också någon i publiken som hävdade att det var nog inte marinbiologi som var rätt forskningsområde, utan snarare oceanografi. Det är också något som måste utredas. Att vi behöver göra något och att jag helst ser att det som ska ske sker i Simrishamn och Skåne råder det ingen tvekan om. Förhoppningsvis kan vi använda EU medel som hjälp för att hitta en vettig och nyttig lösning. I förlängningen kan detta skapa den opinion som krävs för att frågan skall bli viktig och även ge oss kunskapen för att hitta de åtgärder som krävs för att bibehålla stränder som vi vill bada vid, fisk i havet som går att äta, och en havsmiljö som frodas på ett sunt sätt. Region Skåne jobbar redan aktivt med frågan via Baltic Masters projektet. Men det svara bara på några frågor och mycket finns kvar att göra.

Jag fick också en del information om gas pipen som ska dras genom havet. Men det får vi återkomma till.