Öresundsvisioner i Landskrona

ägnades gårdagen åt. En intressant församling på hotell Öresund som bestod av Real Danias vinnar av Öresundsvisioner 2040 tävlingen. Vinnande förslag heter Öresundsdogmer och presenterades av kulturanalytiker Caroline Beck samt landskapsarkitekt Jacob Kamp. De la fram ett förslag som tog sin utgångspunkt i tankegångarna kring dogmafilm, ett ramverk med några bestämda spelregler där du sedan kan arbeta fritt emellan. De har funnit åtta regler som i grova drag består av:
1. Kontrast – stad förblir stad och gröna områden förblir gröna. Även gröna områden uppgraderas till infrastruktur och hanteras likartat med annan infrastruktur. (intressant tanke, tycker jag)
2. Förändring – det ska alltid finnas 10% restareal där det tillåts att experimentera och göra annat på. Även om den marken kommer till användning enligt klassiska planer så måste kommunen hitta nya 10%.
3. Tillgänglighet – mobiliteten är viktig och måste fungera. De skissade på att det får aldrig vara längre än femton minuter mellan olika funktioner.
4. Hållbarhet – en region som är självförsörjande på energi. Bygga tätare för att spara energi bland annat.
5. Helhet – det är inte två regioner – vi är en region i Öresund.
6. System – även kvalitativa och icke fysiska system måste fungera och integreras.
7. Öppenhet – de föreslog bland annat ett Ö-greencard för att lösa ut en del av de svåra gränshinder som uppstår när du vill leva över sundet.
8. Språk – studier, myndigheter alla måste acceptera både danska och svenska. (det tror jag är en fråga som måste lyftas i ett ännu större perspektiv, vi måste bli flerspråkiga i alltfler sammanhang, det räcker inte med bara danska och svenska, även om det borde vara ett minimikrav)

Därefter berättade Benny Damsgaard om DI- den danska näringslivsorganisationen. Det danska näringslivet har idag större exportandel till övriga världen än till naboländerna. Det är en förändring som skett under de senaste åren.

Lennart Johansson, från Lunds universitet och Malmö Hovrätt gav oss en inblick i de regler och lagar som gäller för finans- och kapitalmarknaderna. Bankers grundläggande uppgifter och villkoren för dessa ur legal synpunkt. Han beskrev vidare arbete med internationella överenskommelser inom bankväsendet med tanke på de globala rörelserna av kapital. Baselkommittén presenterades som en mycket viktig aktör. Sverige kan inte påverka mycket själva, knappt att EU kan göra mycket. Det mesta avgörs inom ramen för Baselkommittén och sedan är det bara implementering som följer för resterande aktörer. Samtidigt har EG rätten tagit större och större utrymme och det skapar en viss komplexitet.

Anders Vredin från Riksbanken visade tydligt och ingående hur arbetet på det penningpolitiska området går till. Räntebesluten kan i kortversionen sägas baseras på prognoser med följande grundhänsyn:
Penningspolitiken verkar med fördröjning
Medger hänsyn till realekonomin
Inflationsprognosen i linje med målet på två års sikt.

Oavsett vilka prognoser så slår de alltid fel, men det är fortfarande viktigt att vi hela tiden arbetar med att försöka fånga framtiden. Just nu råder stor osäkerhet även om Riksbanken just nu tror att återhämningen kommer under 2010 men att tillväxten blir negativ under 2009. Kronan har också fallit med ca 25% under en ganska kort tid. Även om Anders Vredin hävdade att Riksbanken inte kommer att använda kronkursen som ett intrument om nu ränteinstrumentet blir verkningslöst.

Den fallande kronkursen som anses hjälpa vår exportindustri är trots allt en både farlig och mycket kortsiktig hjälp. Det gör att vi tror att våra varor säljer på grund av andra saker än bara billigt pris. Prisdumpning har aldrig fungerat långsiktigt utan brukar leda till andra problem och att företag skjuter upp nödvändiga förbättringar. Ett ganska farligt vågspel. Jag hoppas verkligen att kronan stabiliserar sig snart. Vi gör även svenskarna över lag ganska fattiga. Det är inte heller någon långsiktigt bra sak.

Som avslutning på dagen fick jag själv vara med i en paneldiskussion kring dagens tema. Vi diskuterade allt från finanskrisens effekter till Eurons betydelse.