Hur är det lågkonjunkturen?

Den känns inte överhängade när jag kör E6 fram och tillbaka. De långa köerna av långtradare verkar inte ha tunnats ut mycket. Eller så kör jag under fel tider och får inte en rättvisande bild.

Idag var jag på ett jätteintressant seminarium arrangerat av Samurai PR. De hade bjudit in Johan Ronnestam för att tala om ”konversationsmarknadsföring och kommunikationskapitalism”. Johan är innovativ konsult och har vunnit ett stort antal utmärkelser inom marknadsföring och design. Han har också varit en framstående snowboardåkare. Han var riktigt intressant och gav en bred och djup översikt av vad som händer inom området PR globalt och bland de stora varumärkena. Det har långsamt skett ett ganska stort skifte i hur konsumenter fungerar och det kräver ett helt nytt tankesätt och arbetssätt. Bland annat ställer nätet helt nya krav och öppnar för helt nya möjligheter. Han berättade bland annat att socialt nätverkande har gått om pornografin i trafik på nätet. Det är första gången det händer sedan Internet kom till. Porren har tydligen alltid fram till nu varit den drivande och största aktiviteten. Känns ju ganska positivt att det nu körs om av vanligt socialt umgänge kan jag tycka. Andra trender som är tydliga är övergången från stora megalanseringar till mikrolanseringar. Det gäller att leverera mycket, snabbt och ofta. Det går inte bara att vara det ena eller andra, mervärde och underhållning är viktigt. Ja, det var verkligen ett givande seminarium som gav många nya idéer och dessutom var en tankeväckare.

Efter detta överläggningar om infrastruktur. Det är kanske det mest hektiska område just nu. Vi har bara våren 09 på oss att samla hela Skåne till en prioritering och lista på vilka projekt som helst skall bli gjorda och komma in under kommande planperiod 2010-2021. Det ställer stora krav på oss alla och kommer inte att bli enkelt. Behoven i Skåne är stora och består av både järnväg och väg.

Efter det till Katrinetorps Gård utanför Malmö och träff med SSSV kommunerna. Det är alltså Samverkan Skåne Sydväst och består av de elva sydvästskånska kommunerna. Ordförande just nu är Lund, med kommunstyrelseordförande Mats Helmfrid vid klubban. De redovisade när jag kom en rapport kring förändringen av befolkning, arbetsmarknad och näringsliv i kommunerna under 2000-talet och idag. De elva kommunerna har ökat med 55 120 invånare sedan år 2000. Det är alltså en medelstor kommun till utslaget på den elva. Befolkningsökningen bara under 2008 var på 10 992. Procentuellt låg SSSV på 1,8%, jämfört med Skåne totalt på 1,3% och Sverige snittet på 0,8%. Alltså en utmärkt ledning som gör ett regionråd mycket glad. En stor andel av ökningen ligger också på nyfödda, vilket är bra. Det finns också en stor andel utrikesinflyttade, vilket borde vara lika positivt, men där finns mycket att göra för att se till att det vänds till något enbart positivt. Tyvärr, men här finns en av Skånes stora utmaningar. Öppenheten och toleransen att välkomna alla till vår region är en av de viktigaste framtidsfrågorna vi har. Klarar vi inte det, vill inte någon högutbildad leva och bo i vår region. Oavsett var de är födda. Intressant att notera är också att verkligheten överträffat prognoserna. Ganska rejält. Antal arbetstillfällen har också ökat under perioden. Mest i Malmö och Lund. I riket ökade antalet arbetstillfällen med 8 procent medan ökningen i SSSV var 13 procent. Den totala ökningen i Skåne var 53 000, Malmö-Lund svarade för 51 procent av den ökningen.

Sedan berättade undertecknad och Mats Helmfrid om det projekt som Region Skåne tillsammans med Malmö, Lund och Helsingborg drivit under ett år och som nu är färdigt kring effekterna av ESSS. Det vi kort underströk var att de viktigaste effekterna är de indirekta och de kommer inte av sig själva. Det ställer stora krav på alla skånska kommuner att verkligen tänka in vad som kan vinnas eller göras för att få ut maximal effekt av så pass stora investeringar som både Max lab och ESSS. Releasen av rapporten blir den 25 mars.