Mer om Almedalen

Frukostsamtal med Göran Persson, snart konsult, samt VD för Saab Automobil, Jan-Åke Jonsson. Samtalet leddes av Susanna Popova som gjorde den bästa insatsen av de tre. Göran Persson konstaterade att bilen var en stor frihetsrevolution för den vanlige människan.
– Den som hade en cykel kom sju kilometer, den som hade en bil, såg hela världen.
Jan-Åke Jonsson tyckte att vi måste tala om både de problem och möjligheter som finns här idag, och inte bara fokusera på eventuella problem som inställer sig om kanske femtio år. Faran är att vi fastnar vid en lösning och det är farligt. Vi måste vara öppna för en mångfald av olika svar. Han är i grunden optimist och underströk att den viktigaste drivkraften för utveckling av bilen och tekniken är kunden. Alltid kunden.

Gunnar Wetterberg hade kvartssamtal på studentkåren och pekade ut tre stora politikområden som han tyckte måste åtgärdas. Även om de inte var särskilt sexiga eller enkla. Det handlade om vikten av bättre utdelning på utbildningsinvesteringar. Det måste löna sig att utbilda sig. Det andra av socialförsäkringssystemet som nu kan frikopplas från staten och skötas utanför statens budget och privat. Sedan statens egen organisation där Wetterberg hävdar att om staten börjar att städa upp hos sig själv så kommer övriga förvaltningsnivåer att snart komma efter. Detta för att slippa en komplicerad och plågsam lokal och region debatt. Han pekade intressant nog på Rawls och hand tes om the veal of ignorance. Wetterberg tyckte att en ansvarsfull alliansregering skulle under a veal of ignorance bjuda in oppositionen till ett samtal om dessa tre stora områden för att tillsammans söka svar inför framtiden. På det viset skulle de kunna kom fram till stabila lösningar utan låsningar av gamla idéer eller debatter. När det gäller socialförsäkringssystemet delar jag Wetterbergs synpunkt, nu är systemet uppbyggt och klart, nu kan det knoppas av från staten. Även när det gäller Ansvarskommitténs arbete så var och är den största kritiken riktad mot staten. Det var ju på grund av en misslyckad statlig regionalpolitik och en totalt okontrollerbar statlig organisation med minst 40 olika statliga indelningar som Ansvarskommittén tillsattes. Nu verkar det som om regeringen inte riktigt orkar ta i sina egna problem. Under tiden växer frustrationen ute i landet. Vi tappar möjlig tillväxt och BNP medan vi pratar.

Elitpatienterna – och alla vi andra, anordnat av Pfizer AB. Det skulle vara en diskussion kring om läkemedelsföretagen inte skulle kunna informera patienterna om sina läkemedel själv och finnas med i informationsprocessen, men borde ha handlat om bristen på öppna jämförelser, vikten av upplysta patienter och stängda monopol sjukvårdshuvudmän. Nu blev det lite ointressant och mer frustrerande.

Ansvarkommittén – vad händer se’n? anordnat av finansdepartementet och Mats Odell. Med Jan-Åke Björklund, regeringen förhandlingsperson, Per Schlingmann, moderaternas partisekreterare, Anna Ekström, ordförande SACO. Sigfrid Leijonhufvud ledde samtalet i en solig trädgård hos landshövdingen (!). Det blev ett mycket bra seminarium där framförallt den beramade rubriken i DN debattartikeln dementerades ett flertal gånger. Mats Odell var mycket tydlig om att nu skall processen fortsätta, diskussioner skall föras med Björklund av dem om är intresserade av att göra något. Sedan måste till syvende och sist staten besluta om den totala bilden som blir. Det är oundvikligt, men ingen dörr skall vara stängd för någon. Samtidigt fick inte Skåne och Västra Götaland något tydligt besked om hur permanentningen av våra försök skall göras. Vi vill ju gärna diskutera en utvidgning och förändring av våra uppdrag för att verkligen kunna leverera mer tillväxt och fler jobb. Där var något lite mer oklart hur den processen blir. Men, total bilden var mycket bra och tydlig från ministern. Och det är ju det intressanta. Det är mig veterligen fortfarande regeringen som styr landet, för vi har väl inte antagit den socialdemokratiska traditionen att anställda politiska tjänstemän leder politiken. Hoppas jag i alla fall.

Regionalisering – A piece of cake? anordnat av Sydsvenska Industri- och Handelskammaren och Västsvenska Industri- och handelskammaren. Mats Odell, kommunminister, Åke E Andersson, prof Ekonomi BTH, Johnny Nilsson, Västra Götalandsregionen samt undertecknad stod i panelen. Det blev lite mer av samma diskussion kring debatt artikelns rubrik, den moderata interna skiljaktigheten samt om denna fråga kommer att kunna landa väl. En bra diskussion där mitt viktigaste budskap var att jag litade fullt och fast på Mats Odells goda förmåga att övertyga mina kära partikamrater i regeringen att regionfrågan är här för att stanna. Låt oss nu istället diskutera vem som ska göra vad och glömma regio indelning i denna fas. Denna diskussion är som frågan om EU. Motståndarna vill fortsatt endast diskutera om vi ska vara med eller ej. Efter mer än tio års medlemskap vore det bra om vi började tala om vad vi vill med medlemskapet. Det vore bättre och nyttigare för medborgarna.