Kultur och gränshinder

Gemensamt möte med Regionala Tillväxtnämnden, Kulturnämnden och Business Region Skåne för att diskutera hur vi ska använda kulturen som en bärare av marknadsföringen av Skåne. I den rapport som togs fram kring effekterna av ESS lyftes kulturen fram som en viktig komponent för att skapa attraktionskraft och få människor att vilja leva och bo i regionen.

Det blev en bra diskussion kring vem som har ansvar för vad och vad vi egentligen menar när vi säger kultur. Det kan betyda så mycket olika saker. Vissa inkluderar arbetet med Skåne som matregion som kultur (vilket jag tycker) medan andra endast inkluderar kulturinstitutioner av mer traditionell karaktär. Två olika projekt redovisades också. Besökarna som är ett projekt konventrerat till Sydöstra Skåne kring olika saker som besökare vill göra. Det handlar om att kartlägga och utveckla besöksnäringen. Det ingår som projekt i Landsbygdsprogrammet och har varit ganska framgångsrikt. Det andra är Uppåkra och den unika fyndplats i Staffanstorp som visar på en tidig stadsbildning. Den har antagligen varit bebodd från 100 f.kr. fram till cirka 1000 e.kr. Här planeras nu en stiftelsebildning och sedan en uppbyggnad av ett besökscentrum samt forskningscentra. Förhoppningsvis flyttar Lunds Historiska sina samlingar hit som en bas för verksamheten. Två goda exempel på vilken rik region vi lever i och hur mycket som kan utvecklas och göras här.

Sedan började min resa till Haparanda-Tornio för gränshinderforums arbete. Har nu landat i ett ljust Tornio där floden flyter och solen just gått ned (klockan är 23.40 lokal tid). Imorgon fortsätter resan klockan sex och vi ska besöka Pajala och sedan tillbaka till Haparanda. Allt för att träffa så många som möjligt som lever i gränsregionen och upplever hinder som vi behöver få information om. Imorgon hoppas vi också få en kort stund med samarbetsminister Cristina Husmark-Pehrsson som också är på besök. Bra att kunna direkt rapportera hur läget ser ut.

Med tanke på EU valet är detta verkligen verkstadsarbete med effekterna eller bristen på effekter av gemensamma EU direktiv. Hela idén med direktiven är ju att riva hinder och skapa en öppen och fungerande inre marknad. Det kan vi direkt meddela att det lyckas inte alltid. Det finns en hel del att göra både inom EU för att skapa bättre direktiv samt inom det nationella systemet för att inte implementera på fel sätt och därmed skapa nya hinder.