ESSS Supervisory Group

träffades i Lund idag under ledning av LUs nye rektor Per Ericsson. På plats fanns förutom undertecknad Henning Christophersen, Kreab, Barbro Åsman, Stockholms universitet, Mats Helmfrid, KSO Lund, Colin Carlile, Director ESSS Secretariat, Patrik Carlsson, Christian Vettier och Therese Welander, alla från ESSS. Det blev en ganska grundlig genomgång av läget för hela ESSS utifrån både beslutsprocessen, planerings- godkännandefrågor och den tekniska och vetenskapliga utvecklingen. Så mycket går att säga att svenska regeringen har sagt sig stå för 30% av finansieringen och det verkar som om Danmark landar kring 10-15%. Det finns ett koncept kring Data Management som ska ligga i Köpenhamn och som antagligen kommer att sysselsätta cirka 60 personer. Annars pågår förhandlingar och mycket diskussion. Både Spanien och Ungern spökar fortfarande i bakgrunden som konkurrenter. Även om den vetenskapliga utvärderingen som gjordes av ESFRI landade i att Lund är en excellent placering och de andra två är bra placeringar så vet vi alla att ingenting är färdigt förrän det är färdigt.

Sedan åkte jag till Regionhuset i Lund och var med på avslutningen av regionledningen. Sedan var det gruppstyrelse och gruppmöte för den moderata fullmäktigegruppen. Hann inte riktigt vara med till slutet utan körde till Malmö för möte med landshövding Tunhammar. Vi redde frågorna kring varselsamordning, hållbar stadsutveckling och diskuterade en del kring integrationsarbetet i Skåne. Det är skönt att vi har en bra kontakt yta mellan länstyrelsen och regionen. Vi vill bägge det bästa för skåningarna.

Avslutade dagen med att vara värd för en delegationen från Tangshan som gästar Skåne just nu. De presenterade sitt projekt kring en 30 kvadratkilometer stor eco city. Berättade det mesta igår då de var gäster hos Malmö stad. Delegationen leds av borgmästare Chen Guoying och där fanns också Tony Clark från svenska ambassaden i Beijing med som support. Han har gjort ett fantastiskt bra jobb för oss både vad gäller Tangshan och Guangdong. Han tillhör dem som verkligen förstår vad som krävs och vad vi ska lägga tid på. Det är inte enkelt att göra affärer i Kina för våra skånska företag av mindre och mellanstor storlek. Samtidigt är det ju det enda mål vi har med dessa insatser på resor och besök. Här finns dock en ovanligt stor portion konkreta projekt och verklig handling. Det finns även en finansiering av staten som redan är klar. Men vi måste nog ligga på och hålla uppe ett bra tempo om det ska bli något.