Började dagen med statistik

Regionala planeringsutmaningar var namnet för en två dagars konferens i Malmö. Ett samarrangemang med SCB, Malmö stad och Region Skåne. Jag talade under morgonens första pass kring de utmaningar som vi har i Skåne och Öresund. Några utmaningar som jag nämnde var förmågan att ta tillvara det goda geografiska läget, integrationen i Öresundsregionen, underskott på arbetskraften, miljö och klimatfrågor samt infrastruktur och transitfrågor. Tog också tillfället i akt att lyfta fram det goda och kvalificerade arbete som sker inom vår egen organisation kring statistik. Bland annat Öresundsstatistiken, den Skånedatabas med statistisk för rutor, strukturbildsarbetet med tendenser och Tillgänglighetsatlasen. Pernilla Ström modererade oss med trygg hand.

Sedan gick färden vidare till Vellinge och Sundsgymnasiet. Det har nästan blivit en tradition att få berätta om vårt interregionala arbete för de elever som går på Europaprofil som det heter nuförtiden. Som vanligt är det ansvarig lärare Mattias Nylander som drar in några utomstående talare för att berätta om vad som händer på kommunal och regional nivå kring EU samarbetet. Lars Ingvar Ljungman var med och berättade om kommunens erfarenheter och syn på EU. Det är alltid lika stimulerande att träffa gymnasiestudenter. Det påminner mig om hur formade vi är av våra egna referensramar och hur snabbt världsbilden förändras för varje generation. Precis som det en gång var även för mig. Efteråt talade vi lite kring gymnasieutredningen, som vi alla tyckte var till stora delar bra, förutom en sak. Det är isoleringen av språk. Utredningen hanterar språk endast som om det är ämnen, inte också ett avgörande verktyg för att nå både andra ämnen, forskning, arbete och rörlighet. Vi enades om att det var synd och att Sundsgymnasiet borde bjuda ned både utbildningsdepartementet och utredaren för att titta på hur viktigt det är att språk inte bara är ett ämnesområde bland många, utan också ett verktyg liksom att skriva och räkna. Våra kommande naturvetare och humanister och ekonomer måste också kunna tala mer än ett språk om de ska klara den globala konkurrensen. Mattias har också startat en blog kopplat till programmet, tyvärr har jag inte länken just nu. Men skall försöka få tag på den.

Därefter tillbaka till Malmö och ett mycket inspirerande möte med Maja Mutsson på OYRA. Egentligen är det Skånes svar på Blatteförmedlingen. Vi talade mycket om Diversity Management, vilket är framtidens ledarskap och management filosofi. Förhoppningsvis kan vi kanske hitta ett samarbete på detta område. Återkommer säkert i frågan.