Varför inte?

Stor tillväxtdag anordnades idag av Tillväxtverket och Tillväxtanalys. Dan Hjalmarsson och Christina Lugnet hälsade oss välkomna. Tillväxt och innovation stod som tydligt tema. I Sverige idag arbetar vi nästan exakt lika många timmar idag som vi gjorde 1960. Under samma tid har vi tredubblat vår BNP. Sverige hamnar också ofta högt i innovationsförmåga speciellt i jämförelse med våra vänner inom EU. Vi hamnar också högt när det gäller andel av BNP som går till forskning och utveckling. Investeringen till FoU ligger på 3,6% av BNP, högst tillsammans med Japan. Problemet är bara att näringslivet står för den största delen av detta och det näringslivet är de största börsbolagen. Skulle de välja att flytta från landet, vilket idag sker långsamt men säkert så skapar det ganska svåra konsekvenser för denna kvot. De små och medelstora företagen är inte lika duktiga på att investera i FoU. Detta är ett stort problem. Samtidigt är det de små företagen som står för snabbast växt och nya jobb. Vi måste våga se bortom teknik och forskning. Det handlar också om att se möjligheterna i nya snabbt växande ekonomier. Dagen avrundades med lanseringen av rapporten Tillväxtfakta.

Bland många intressanta talare fanns Marcus Wallenberg som pekade på det viktiga arbete som Globaliseringsrådet gjort men där tyvärr resultatet inte tagits tillvara. Han var där i sin egenskap av ordförande för IVAs projekt om innovation för tillväxt. Han var också tydlig med att förklara varför ökad tillväxt är viktig. Det handlar om vår förmåga att öka välfärden utan att öka skuldsättningen. Viktigt med tanke på kommande generationer. I USA står konsumtionen för mer än 70% av BNP, i Sverige står exporten för närmare 60% av BNP. Vi är bevisligen ett mycket exportberoende land. Enligt Marcus Wallenberg är Sverige mycket sårbart. Det fylls inte på av nya företag i den takt som krävs med tanke på strukturomvandlingen. Den privata tjänstesektorn är svag. Han underströk vidare att vi måste vässa oss som kunskapsnation, stärka konkurrenskraften och stärka näringslivets förnyelseförmåga och innovationskraft. Det som behövs är en ändrad attityd till risk och entreprenörskap. Det handlar om en kombination av kunskap, entreprenörskap och marknad. Vi glömmer ofta marknaden. Den måste alltid definieras och bestämmer vilken typ av innovationsprocess som krävs. Det kan handlar om allt från produkt till affärsmodeller. En annan sak som är avgörande är mångfalden av olika typer av ägare. Marcus Wallenberg avslutade med att vi måste skapa mångfald och tänka nytt!

Efter detta kom Cecilia Hertz, med bruten axel efter vild lek med sonen, VD för Umbilical Design. Hon har tagit examen från LTH och startade eget för att arbeta med design från och för rymden. Hennes första samarbeten var med NASA och ESA. Hon var verkligen en inspirerande talare och pekade på de innovationsmöjligheter som rymdkunskapen ger för den vardag som vi alla lever i. Även tänket är viktigt att ta med sig. Tyngdlösheten gör att alla ytor blir lika mycket värda. Så tänker vi inte ofta i den ”vanliga” världen. Cecilia Hertz underströk behovet av att se möjligheter och även utmana invant tänk. Hon talade om mind challenging. Hon avrundade med sitt eget ledord: Why not! helt enkelt att alltid ställa frågan: varför inte? när någon säger något som vid första anblicken verkar lite svårt och konstigt.

Avslutningsvis måste Patrik von Corswant nämnas. Han driver Stafva Gård på Gotland och försöker tänka innovativt i en gammal och traditionell bransch. Han lyckas mycket väl också. Har idag 16 anställda och 50 miljoner i omsättning. Det är dock en tuff resa och en stor risk. Ännu en vardaglig hjälte. En tillväxtskapare. Här är mannen som lagrar ost i Lummelundagrottorna, odlar tryffel och saffran samt älskar kor.

Hur gjuter vi samma mod och frimodighet i fler i detta land? Räcker det om vi alla börjar säga why not avsevärt mycket oftare? Why not!