Två dagar med SNEE

Den årliga forskningskonferensen med det svenska nätverket för Europaforskning går av stapeln denna vecka. Det är som vanligt en stimulerande och intensiv mötesplats för forskare från hela världen och många intressanta papers och paneldiskussioner. I år deltog också integrationsminister Tobias Billström och gav en ingående beskrivning av svensk migrationspolitik i ett europeiskt perspektiv. Mycket intressant och bra. På morgonen satt jag själv ordförande för en session på temat Innovation and Entrepreneurship in Europe. Det las fram tre olika papers som alla var mycket intressanta och av hög kvalitet. Se mer kring programmet här.

Igår var det också en paneldiskussion kring Does it matter who owns Europe? Den leddes av Sophie Nachemson-Ekwall från Dagens Industri. I panelen satt Dr Rym Ayadi, CEPS, Francisco Caballero Sanz, EU Commission, Leif Vindevåg, OMX, Prof Marjan Svetlicic, University of Ljubljana och prof Richard Sweeney, Georgetown university. De fokuserade mest på SWF. De står för endast några procent av ägandet i världen men styrs oftast från icke demokratiska länder. Är det ett problem? Det var huvudfrågan. Panelen enades hyggligt kring att detta inte hitintills visat på några problem och om det skulle visa sig att någon försöker använda ägandet som maktmedel för andra syften så har alltid den suveräna staten rätt att helt enkelt exproprietera. Vi bör hålla ögonen på vad som händer, men det finns ingen överhängande oro.

Lunchtalare var prof Chun Ding från Fudan university och chef för Center of European Studies där. Han berättade om den sjukvårdsreform som pågår i Kina och de förändringar som de gör för att skapa ett sjukvårdssystem som når fler och håller ekonomiskt. Inspirationen kommer från Tyskland och Singapore. De har faktiskt gjort vad vi svenskar borde göra.

Sista panelen för dagen diskuterades Euron. Diskussionen leddes av Pär Isaksson från Affärsvärlden och där fanns prof Tom Berglund, Helsinki, prof Manoranjan Dutta, Rutgers univ, prof Harry Flam, Stockholm univ, prof Hubert Fromlet, Swedbank och Lars Wohlin, EU parliament. Här var meningarna hyggligt delade. Lars Wohlin är en känd motståndare och tyckte att Sverige gott kunde vänta minst tio år till. Harry Flam var tydligast åt andra hållet och sa att ska vi kunna få ut mest och bästa ur den gemensamma handeln och ekonomin så måste vi ha en peng.

Som traditionen bjuder så avslutades dagen med middag på Sofiero och Skåne visade sig från sin bästa sida. En fantastisk kväll med promenad i parken och god mat. Detta ger bestående intryck för alla internationella gäster som är med.