Regionledning i Arild

Kan inte bli bättre med möte i Arild under sommartid. En av Skånes finaste byar och tillsammans med sina bästa majoritetskollegor blev det ett både stimulerande och roligt dygn. Hela femklövern samlades för en kick-off inför hösten och diskuterade både stora och små frågor inför vinterns arbete och budget 2008. Vi började på tisdag och avslutade på onsdag med ordförandekonferens och workshop. Det är nyttigt att träffas och utbyta erfarenheter och intryck från våra olika horistonter.

Samtidigt fick vi också träffa den nya regiondirektören Sören Olofsson som kommer att börja i september. Jag känner honom inte närmare men han ger ett konkret och öppet intryck vilket känns positivt. Uppgiften kommer inte att bli enkel så det krävs att personen ifråga förstår sitt pastorat väl. Det känns som om denna man gör det.

Frågorna för den regionala utvecklingen ligger på ett annat plan än frågorna för sjukvården. Vi står inför den utmaning som en annalkande lågkonjunktur alltid är. Idag rapporterades nedskrivna tillväxtsiffror för EU och vice riksbanksdirektören varnar för stigande ränta och inflation. Fast i den andra ordningen. Vi har ett annorlunda läge i Öresund, där det finns en möjlighet att rida på vågkammen mellan konjunktursvängningarna eftersom Sverige och Danmark historiskt inte brukar sammanfalla ekonomiskt. Det finns också en export näring som vinner på lägre kronvärde och lite inflation för att bättre kunna konkurrera prismässigt i andra länder. Detta gör att vi kanske kommer att befinna oss kvar i ett bra läget med låg arbetslöshet under en längre tid. Det ställer redan krav på rekrytering och kompetensbehov som är svåra att nå upp till. Vi har samtidigt stora arbetskraftsresurser som fortfarande är oanvända. Arbetsmarknaden och företagens växt kommer att vara de viktigaste frågorna 2008. Nu kan vi snart utveckla vårt uppdrag och inte bara fokusera regionfrågan på försöket. Jag hoppas också att vi ska kunna knyta ihop dessa frågor med de EU medel som är riktade till Skåne-Blekinge. Kan vi använda dessa pengar på ett vettigt sätt och lösa en del av de stora utanförskapsfrågorna nu under högkonjunkturen är mycket vunnet den dagen lågkonjunkturen kommer, när det än är.