Regionala Tillväxtnämndens sammanträde

hade heldag i Simrishamn. Dagen började med info från Simrishamns kommun. De lyfte några viktiga frågor. Bland annat deras medlemskap och initiativ av Kimo Baltic Sea. Det är en kommunal organisation som förenar kommuner som befinner sig runt om Nordsjön och nu också Östersjön. Det startades av några norska kommuner som ville samla alla som lever runt Nordsjön för att gemensamt bättre hantera miljöproblem. Det handlar om maritim säkerhet, miljögifter och utsläpp av olja, havssopor, kust erosion, algblomning, plastrester för att nämna några punkter. Detta är ett fantastiskt bra nätverk för samverkan mellan kustkommuner som har samma problem. Senast i raden av projekt är ett initiativ som Simrishamn tagit tillsammans med kommuner från Lettland och Polen kring ett hållbart fiske. Här skall utarbetas former för att motverka utfiskning för att skapa metoder som kan bli ett bra exempel för andra delar av EU haven.

Marint centrum kom också på tal. Här har hänt väldigt mycket sedan jag senast hörde något. Tillsammans med Lunds Tekniska Högskola arrangeras Havsresan 2009. Där finns ett stort antal övriga parter också. Det blir fokus på havsbotten utanför Simrishamns kust, ett ganska outforskat område. Det ska bland annat leda till en inventering och kartläggning av bottenmiljön i området. Det handlar om den ”sjunkna skog” som finns på upp till 40 meters djup öster om Haväng. De finns beräkningar att skogen är mellan 10 000 och 11 000 år gammal. Det finns också spår av människor. Detta område rymmer många frågetecken som forskarna hoppas få besvarade. En part som finns på plats för att ordna aktiviteter för barn och ungdom är föreningen SEA-U från Malmö.

Det blev också mycket diskussion kring infrastrukturfrågorna. Här går bara att säga en sak: ingen kommer att bli nöjd med nya planen. Det saknas alldeles för mycket investeringsmedel. En region som Skåne har behov som fullständigt slår i taket med tanke på vad som finns i statsbudgeten. Vi måste titta på andra sätt att få fram pengar och tidigarelägga investeringar. Här måste fler aktörer in än bara de offentliga. I de tider som kommer nu kan inte heller varken kommuner eller region ställa upp med skattepengar.

Efter detta hade vi vårt ordinarie sammanträde i enlighet med dagordningen.
Viktigast var beslut om pengar till miljövård och kvinnors företagande. Förutom den remiss av Regionala planen för infrastruktur som skickades ut. Det är också en helt avgörande fråga för Skånes och Sveriges framtid, med tanke på den godstransit som passerar här.