Redan torsdag!

Vart tar veckorna vägen? Tiden flyger och på grund av lite uppkopplingsproblem i början på veckan eftersom jag var på resande fot så är plötsligt hela veckan snart slut utan ett enda inlägg! Så därför kommer nu veckan fram till idag i korthet här:

Måndag började tidigt i Malmö med presidiemöte och träff med SÖSK kommunerna. De ville träffa oss för att diskutera Europa Direkt kontoret i Ystad samt nätverket Regional Matkultur. Europa Direkt kontoret är egentligen kommissionens sätt att informera medborgarna inom EU. Det finansieras till 25% av dem och resten står Region Skåne samt kommunerna för. Nu pågår en omstrukturering inom Kommissionen och vi vet inte hur det blir med den framtida finansieringen. Vi måste också bestämma oss inför att lämna in en ansökan till sommaren. Frågan beredes vidare.

Därefter direkt till Skanör och regionledningsinternat med anledning av budgeten. Noggranna genomgångar och manglingar eftermiddag och kväll med fortsättning dagen efter på tisdag. Regional utveckling som kärnverksamhet för Region Skåne måste understrykas. Speciellt nu inför permanentningen. Om vi inte klarar vårt uppdrag att arbeta framgångsrikt med tillväxt och utvecklingfrågorna har vi inga pengar alls att lägga på sjukvård och kollektivtrafiken. De driftsmässiga servicetjänster som vi producerar som en del av välfärdsutbudet. Detta är ett fokus som kanske inte helt har anammats av alla inom organisationen. Det är hög tid att inse detta.

När vi var klara på tisdagen gick färden snabbt vidare till Köpenhamn och visionskonferens med Öresundskomiteen. Det blev en intressant dag med flera inlägg som en kick-off inför komiteens visionsarbete som startar nu. Christer Hallerby tidigare konsult, nu statsekreterare, delgav oss resultatet av ett tidigare arbete kring fyra scenarior om Öresundsregionen mot år 2020. Sedan presenterade professor Jens Kvorning resultatet från Realdanias konkurrens arbete – Öresundsvisioner 2040. Allan Larsson berättade om ESSS. Susanne Larsen om SAS syn på regionen samt Susanne Korsgaard från Ferring hur det är att ha lika många anställda från bägge sidor sundet. Heidi Avallan från Sydsvenskan gav medias syn på integration och framtid. Hon pekade på alla små och stora vardagsproblem som hindrar och försvårar livet för integrationen. Viktiga saker som jag självklart tar till mig direkt i min roll som ledamot av Gränshinderforum. Några saker som kom fram under de diskussioner som dagen avslutades med var behovet av några stora gemensamma projekt som t.ex ESSS, OS etc. Gränsöverskridande projekt som visar tydligt på hindren och tvingar fram lösningar. Samtidigt pekade alla på behovet av utvecklad infrastruktur och gemensam planering.

Det kan tydligt konstateras att vi har mycket att göra i Öresund, den näst bäst växande regionen i EU, med en befolkning på 3,6 miljoner invånare. Vi har möjligheten att skapa stor tillväxt och mycket välstånd för våra respektive nationer. Om vi bara får och tillåts arbeta vidare med integrationen. Gemensam valuta hade inte heller varit dumt.