Professor Sinn från Tyskland

landade i en ganska brysk uppmaning till inte bara Tyskland utan hela EU att reagera bättre på globaliseringens utmaningar. Det var klara besked om att reformera arbetsmarknaden, göra det intressant att låta investeringar stanna inom EU samt reformera den s.k. välfärdsstaten. Han hade ett intressant förslag på socialförsäkringssystemen som gick ut på långsamt förändra från ”iställetförjobbersättning” till att samarbeta med den privata arbetsmarknaden. Idag har de sociala ersättningarna fått en uträngningseffekt som blir mer och mer uppenbar.
Samtidigt fyllde Professor Feldstein från USA i att en skattesänkning inte heller vore helt fel. En tioprocentig skattesänkning på inkomsterna blir endast en tredjedels sänkning av de offentliga inkomsterna. Det finns en hel del empiri på detta från den amerikanska skattereformen på åttiotalet.
Samtidigt visade bägge herrarna gemensamt hur Sverige faktiskt idag har en avsevärt mycket mer socialiserad ekonomi än Kina. Räknar vi den svenska netto BNP så har vi en offentlig ekonomi på 65%, Kinas är endast hälften. 65% av våra inkomster tas alltså in av staten för att sedan delas ut igen. Det blir inte effektivt. Och måste förändras.
Ett första intressant seminarium anordnat av Svenskt Näringsliv.