Öresund, Öresund, innovation

Öresundsdelegationen är regeringens namn på den lilla församling som träffas några gånger per år och diskuterar, informerar om olika Öresundsrelaterade frågor. Idag leddes mötet av statsekreterare Johan Tiedemann och där var Malmö Stad representerat av Ilmar Reepalu, Lunds kommun av Mats Helmfrid, Landskrona kommun av Cecilia Brorsson samt Region Skåne av Jerker Swanstein samt undertecknad. Sedan är det ett antal tjänstemän från både Skåne och staten. Vi diskuterade infrastrukturpropositionens utfall för Skåne ur ett Öresundsperspektiv. Det handlade mycket om fast förbindelse över Helsingborg och Helsingör, hur vi ska klara avlastningen över sundet totalt sett med tanke på att Fehmarn Bält bron invigs 2018. IBU projektet redovisades också. Här är en hel del av de analyser gjorda som krävs för att kunna fortsätta arbetet med hur den framtida utvecklingen skall se ut över sundet. Örus, Öresunds Regional Utvecklings Strategi, ett unikt transnationellt instrument som snart kommer att lanseras under våren, blev också presenterat. En del information kring det kommande firandet av Öresundsregionen 10 år. På grund av brons tioårs jubileum passar vi på att lyfta fram hela regionen och den snabba integration som skett på grund av den fasta förbindelsen. En stor skillnad mot de senaste hundra åren. Vi var glada att mötet gick att genomföra överhuvudtaget med tanke på rökmolnet och de trafikstörningar det lett till. Morgondagens gränshinderkonferens är till exempel inställd eftersom många av talarna inte kan komma till Malmö. Dagens möte avslutades med en trevlig lunch hos landshövdingen på residenset.

Sedan vidare till Gränshindermöte med Öresundskomiteen och fortsatt närvaro av Johan Tiedemann. Det är roligt att se vilket engagemang som regeringen har i dessa frågor och de vill verkligen se lösningar. Idag finns en lista hos Nordiska Ministerrådet på 27 lösta hinder. Trots det finns mycket kvar att göra. Vi ser dock ljus i himlen på två viktiga hinder som många har arbetat länge med. Det är det som kallas ”arbete i två länder” samt ”rehab i bostadslandet”. Det förstnämnda är det problem som framförallt boende i Skåne och arbetande i Danmark upplever när de tvingas att lova att inte ta ett extrajobb hemma. Inte bra för tillväxt och arbetsmarknad. Nu verkar det finnas en lösning i sikte. Jag håller tummarna.
Jag fortsatte efter detta till Medea och DoDreams nätverksmöte. Ett jätteroligt initiativ till en workshop för personer som är intresserade av nya idéer och som vill öka antalet nya idéer. De vill skapa en plattform där oanade möten kan ske för idéer och stödjande strukturer för utveckling och finansering. Det är ett samprojekt mellan Helene Granqvist, Good Film & Post, Åsa Skogström Felst, Hungerprojektet, Malmö Högskola och Lunds Universitet. Vi fick lyssna och bli inspirerade samt jobba en del tillsammans. Konstaterar att vi lever en fantastisk region!

Imorgon skall jag föreläsa på Global Political Studies på Malmö Högskola och sedan har tyvärr Gränshinderkonferensen som jag också skulle tala på blivit inställd. Avslutar morgondagen med Öresundskomitéen.