Omvärldsanalys

och regionernas tillväxtorienterade omvärldsbevakning var temat för Nuteks konferens som jag bevistade idag i Stockholm. Hans Bandhold från KairosFutures inledde och gav en övergripande bild av vad omvärldsbevakning är, fungerar, spelar för roll, och borde spela för roll. Bland många intressanta saker nämnde han bland annat behovet av att kunna navigera rätt i nuet för att klara framtidens utmaningar. Han pekade på att det krävde tre olika dimensioner för att nå vad han kallade framtidsexcellens; Tänka, dvs intellektuellt kapital, leka, dvs entrepreniellt kapital och odla, dvs socialt kapital. Tänka kräver kraft, leka kräver mod och odla kräver öppenhet, tolerans och diversifierade åsikter. En kultur där alla håller med och kliar varandras ryggar är det beteende som motverkar excellens.

Några andra kloka korta råd från Hans: För många kockar och för lite soppa. Vad hjälper det om alla spanar om ingen kan se helheten.
Att falla för grupptänkande. Att inte våga se ”sanningen” i vitögat.

Sedan kom Petra Wahlström från trender.net. Hon var en ung frisk vind som på ett mycket kompetent sätt markerade skillnaden mellan gamla uvar som inte begrep webben och de som var ”där ute” och fångade framtiden. Hon gav både en filosofisk, ekonomisk och handfast beskrivning av hur man kan jobba med omvärldsspaning och analys.

Avslutningsvis berättade Peter Eklund, Länstyrelsen i Sörmland, om hur de fick Pfizers att göra en miljardinvestering i Strängnäs. En mycket tankeväckande och bra historia. Den belyste både svagheterna i det svenska systemet och kulturen samt bevisade att ingenting är omöjligt om man bara bestämmer sig.