Malmö Arena blev första anhalt

för där gick seminariet Företagande – offentlig upphandling – vård & omsorg av stapeln i samarbete med Region Skåne, Svenskt Näringsliv, Företagarna och Nutek. Det var fullt i salen och stora förväntningar på dagen. Det var också ett fullspäckat program med fokus både på lagstiftning, Nuteks handlingsprogram, Region Skånes projekt och företagarna själva. Stefan Holm från Almega pekade på vilka möjligheter som nu öppnar sig med den nya lagen om vårdval, LOV som började gälla från 1 jan 2009. Han rekommenderade också att läsa in villkoren på kammarkollegiet.se. Där kan vi också konstatera att det ännu inte syns att 28 skånska kommuner faktiskt ansökt om att utreda möjligheterna kring att använda LOV. En fantastisk respons på en spännande reform.

Det känns också lite extra kul att det nu är realitet. Jag tillsammans med Tutti Johansson-Falk, Landskrona skrev underlaget från den danska reformen Frit Valg som låg som underlag inför regeringens arbete. Danskarna hade själva varit i Nacka och inspirerats innan de skrev sin lag. Lite kul att se hur vissa frågor måste vandra runt en del innan de landar.

Anna Nilsson, projektledare för det projekt som vi själva satt igång fick tillfälle att berätta mer. Det handlar om att öka kunskapen och mångfalden inom vård och omsorg genom ökad kunskap hos beslutfattare i Region och kommuner. Målgruppen är både politiker och tjänstemän. Allt är ett resultat av regeringens initiativ för att få igång entreprenörskap inom sjukvård och omsorg. Här finns mycket att göra och är antagligen en överlevnadsfråga för hela sjukvårdsområdet. Bara sjukvården omsluter ca 180 miljarder per år och sysselsätter 270 000 människor. Det är en bransch med de högst utbildade och med högst antal olika yrkesgrupper. En sak som också är i ständig utveckling och förändring. Sektorna är också forskningstung och har stor omvandlingskraft. Om vi bara vågade släppa krafterna loss. Här finns potential för en bättre vård i Sverige för medborgarna, men också en möjlighet till företagande och vinst. Därmed också en stor exportmöjlighet som idag är helt sovande. Speciellt idag med tal om fordonsindustrins död, ja, vad ska komma istället?

Därefter gick min färd till Helsingborg och samling för Västkustbanan. Samlade var representanter för kommuner och regioner utmed hela sträckan från Göteborg till Malmö. Det finns oro i luften inför att de sista delarna av banan inte kommer på plats och då blir faktiskt hela den redan gjorda investeringen ganska bortkastad. Helt korrekt och vi kan enas kring att det är viktigt att fortsatt ligga på för att få banan slutförd. Tunneln genom Hallandsås och de problem som varit där och tyvärr skapat en tro hos många att bara tunneln blir klar så är järnvägen i full kapacitet. Det är inte sant. De saknade delarna gör att vi inte kommer att kunna använda banan fullt ut även om tunneln blir klar.

Tog tåget till Köpenhamn och Gränshinderforums möte. Vi diskuterade igenom några av de hinder som blivit lösta. Bland annat hade vi fått positiva svar och lösningar på det brev till Littorin som ordförande Norrback och jag skrev under hösten. Av fem problem kring a-kassa var fyra nu lösta. Vi fick också positivt svar på brev till Leijonborg kring högskolemomsen där lösningen kom i forskningspropositionen.

Det blev också en del diskussion kring de seminarier som planeras. Det blir ett kring arbetsgivaravgifter vid arbete i två länder som ska gå av stapeln i Öresund. Sedan ett Trilateralt möte om Gränsgångaravtalet som blir i Norge eller Värmland. Slutligen ett om hälsotjänster och det kommande fria vårdvalet inom EU som ska gå av stapeln i Oslo.

Själv anmälde jag också en inbjudan från Haparande för att diskutera de problem som de har. Vi beslöt att jag åker tillsamans med min finske kollega, Lars-Erik. Lämnade också över en rapport som gjorts av ÖresundDirekt, Christer Olsson, om erfarenheter från Sterlingkonkursen. Det var ett danskt bolag med personal i tre länder. Vilket ledde till ganska stora och komplicerade problem för många av framförallt svenskar och norrmän. Avslutade mötet och nästa möte sker på Island i mars.