Låt oss ta till oss av erfarenheterna

Det har under många år endast funnits egentligen en tillväxtmotor i Sverige. Det har saknats en medveten politik för storstad och urbanisering. Det är som om svenska regeringar inte har riktigt viljat se att den största delen av befolkningen idag lever i tätort och att urbaniseringen är ett faktum. Motorn har varit Stockholm, ganska naturligt kanske med tanke på rollen som huvudstad. Ett säkert tecken har varit att Stockholm läns landsting har under många år varit den enda nettobetalaren in i skatteutjämningssystemet mellan de 21 svenska landstingen. Detta har nästan diskuterats som om det vore en naturlag. Ingen har vad jag vet ställt frågan varför det är på detta sätt. Varför är inte också Skåne och Göteborg nettobetalare. Det finns inga riktigt goda skäl till varför inte. Förutom det förhållandet att politiken från statsmakten snarast har velat stoppa även Stockholms utveckling.

Låt oss i Öresund därför studera utvecklingen i Stockholmsregionen noga och se till att undvika misstagen. Det handlar både om boendeplanering, infrastruktur, näringsliv och marknadsföring. Vi är också en huvudstadsregion men utan inflytande på själva hudvudstadspolitiken. Vi kan däremot vara den spännande, dynamiska och avantgardistiska norr förorten där tankar, idéer och innovation sker. Sedan kan Köpenhamn stå för det etablerade, institutionella och lite mer ”tråkiga” och ”traditionella”. Vilken utmaning för både Malmö och Skåne.

Det måste dock börja märkas i kulturliv, näringsliv och universitetsliv. Här finns just idag en liten utmaning i Malmö kan jag tycka, minst sagt. Det är inte mycket till dynamik i Malmös kulturliv just för stunden. Men det finns bra saker att bygga på. Det kan bli en ny visionär chef för konsthallen, det skulle kunna tas ett omtag med Rooseum, mer pengar till fler duktiga och spännaden fria teatergruppen likt Terrier. Malmöoperan kan bli mer experimentär och vågad i sina uppsättningar. Lunds universitet kunde göra det som inget svenskt universitet har gjort, skapa program som innefattar hela akademin oavsett vilket ämne jag läser. Alla studenter har med sig grundläggande kunskaper i filosofi, etik, kritiskt tänkande och statistik. De som läser samhällsvetenskaper eller juridik får med sig lite naturvetenskap. De som läser naturvetenskap får med sig lite samhälle och juridik. Det hade gett oss studenter som när de är färdiga med sina studier är bättre förberedda för den arbetsmarknad som finns där ute och som inte alls är lika enkelspårig längre och där det krävs att du kan sätta dig in i mer än ditt eget område, inte för att vara expert men för att kunna värdera de s.k. experterna.
Innovationssidan är också en del där det fortfarande finns mycket att göra. Där sker en hel del men samtidigt märker många att det inte riktigt vill lossna helt. Där finns också en tendens idag att endast se till s.k. spetsteknologi, men vi får aldrig glömma att näringslivet domineras fortfarande av ganska många helt vanliga industriföretag som också behöver input från forskning och universitet. Men på ett annat sätt och i en annan form. Vi måste helt enkelt kunna gå och tugga tuggummi samtidigt. Även här.

Några söndagstankar kring en av norra Europas absolut mest spännande och potentiella regioner. Det är ett privilegium att leva här och nu.