Kick-off i torsdags i Malmö

för det stora projektet kring effekter och utvecklingsmöjligheter i hela regionen när ESS anläggningen kommer till Lund. Det är ett initiativ av Region Skåne, Lunds kommun, Malmö stad, Helsingborgs stad samt Länstyrelsen i Skåne. Projektet är också medfinansierat av EUs strukturfondsmedel. Konferensen leddes av Jan Sturesson, Öhrlings PricewaterhouseCooper, den konsultfirma som vunnit upphandlingen för att leda projektet i sin helhet. Det var en lång rad av intressanta talare; Colin Carlile från ESSS, Allan Larsson, regeringen förhandlingsman, Ulla-Britt Fräjdin-Hellqvist, ESSS, Maria Anvret, Svenskt Näringsliv, Charlotte Lindström, Region Skåne.

Colin Carlile tog utgångspunkt från hur materialforskning drivit mänskligheten framåt under tusentals år. Från stenålder, järn och brons till dagens plast och silikon. Vidare pekade han på hur Öresundsregionen får med de två anläggningarna ESS och Max IV i kombination med Hamburgs satsningar på X-FEL och Petra ett både starkt och attraktivt innovationsklimat med högsta internationella kvalitet. Det finns också en annan aspekt på en satsning av denna kaliber. Om flera små nationer lyckas enas kring att få en investering som denna till Norden rubbas hela maktbalansen i EU samarbetet. Det visar att det är inte bara de tre av tradition stora länderna som bestämmer vad som ska göras eller inte göras inom EU. Det finns också en stor anledning av skynda sig. OECD pekade 1997 på behovet att tre stora acceleratoranläggningar i världen. USA och Japan gick direk till beslut och började bygga. De har invigt och inviger nästa år sina anläggningar. I Europa diskuterar vi fortfarande!! Det är hög tid att komma till beslut och om allt går väl kan vi få svaret innan 2008 är över.

Maria Anvret tog upp några andra aspekter av strategi och konkurrens karaktär. Var lokaliserar en multinationell koncern sin verksamhet? Hur genereras högteknologiska produkter? Hur utvecklas traditionell industri? Vilka nya forskningsområden kan växa fram? Ja, inget stort företag bryr sig speciellt mycket om var de placerar sin verksamhet så länge det är nära kreativ och rätt utbildad potentiell personal, det finns ett bra innovations och entreprenöriellt klimat, tillgång till kapital och hög tillgänglighet samt stabila spelregler. Öresund har många punkter att pricka av på den listan redan, men måste också komma ihåg att odla och underhålla de redan starka sidorna samt förbättra de som inte fungerar lika väl. Utmaningarna är att positionera oss internationellt, synliggöra det adderade värdet av att investera här och identifiera de behov som finns. De relationer som måste byggas mellan t.ex. universitet och företag måste vara långsiktiga och stabila. Det handlar om relationer, inte tillfälliga bekantskaper.

Från regionen sida kan vi konstarera att vi måste bli bättre på storytelling och gossip management. Vi kan bära framgången genom att leda historien rätt. Vår kommunikation av den vision vi har av Öresundsregionen kan bestämmer rätt mycket om hur det kommer att bli. Ni vet den gamla historien om ”säg inte kamel”. Precis så måste vi också tänka på vad vi både säger och tänker. Amerikanarna brukar säga att man ska tänka på vad man önskar sig, nog så sant. Därför kändes det fantastiskt bra att så många som mer än 170 skånska aktörer hörsammade denna kick-off och vill delta i det visionsarbete kring omkringliggande effekter av en ESS anläggning för hela regionen. Den uppbackningen och det engagemanget bådar gott för framtiden.