Kampanj, integration och framtid

Präglade dagen. Började med att hämta mina personvalsfoldrar hos tryckeriet. Många lådor blev det. Nu känns det verkligen kampanj. Ska bli riktigt kul att valrörelsen kommer igång.

Sedan träffade jag Mabi Mål som är ett ESF projekt i Malmö som jobbar med att hjälpa människor som hamnat mycket långt från arbetsmarknaden att komma tillbaka samt ungdomar på väg ut till arbete. Projektägare är FC Rosengård som annars ägnar sig åt fotboll. De har sedan 2003 ägnat sig åt projekt för att hjälpa ungdomar att komma ut i arbete och utbildning. Det började med Rosengård men har sedermera utökats att inkludera de som bor i Fosie, Södra Innerstaden (Malmö), Burlöv, Staffanstorp och Trelleborg. De säger själva om sitt arbetssätt:

Genom att se individen, inge förtroende och skapa positiva möten öppnar projektet nya dörrar för deltagarna. Med individuella arbetsmetoder och kreativa lösningar har de tidigare projekten uppnått mycket goda resultat.

Direkt efter dessa starka intryck av ett viktigt arbete åkte jag vidare till Dockan i Malmö och ÖhrlingPricewaterCooper och deras framtidsdialog. Det är en resa kring framtidens välfärd som de anordnar på ett antal platser runt om i landet och där alla offentliga aktörer bjuds in för att diskutera risker och möjligheter för välfärden i morgon. Jag var inbjuden som inspirationstalare vid träffen i Malmö och efter rundabordssamtal kring teman som samverkan, attraktivitet, integration och delaktighet blev det en del diskussion och sedan gjorde jag min insats och efter det mer diskussion. Jag försökte ta min utgångspunkt från regionen i Skåne/Öresund och de stora möjligheter som finns här. Samtidigt ser vi hur de gamla strukturerna börjar brytas ned och få inom de offentliga systemen orkar se förändringen. Framtiden är till stora delar redan här men alla har inte riktigt insett eller velat se att förbättringar måste till. Eller som Jan Sturesson formulerade det; den formella demokratin blir informerad om de beslut som den informella demokratin redan tagit. Det är klart underifrån men skiktet ovanpå har inte fattat det ännu. Vi har i etablissemanget fel karta, fel mätetal och kan därför inte riktigt hitta rätt. Vi går från det analoga samhället till det digitala, från distans till närhet. Samtidigt finns det risker under en sån här period. Det finns krafter som inte är goda som gärna utnyttjar det vakuum som uppstår mellan det gamla och det nya. Det måste vi vara uppmärksamma på. Det är människorna som är kraften och därmed mångfalden som är avgörande. Många fler i världen är idag lika rika som vi och lika väl utbildade, nästan mer än vi. Detta är bra men skapar ny konkurrens för oss. Det är fler och nya parter att konkurrera med. Därför måste vi alltid spänna bågen högre och satsa mer hela tiden. Det går inte att luta sig tillbaka och konstatera att det är som det alltid har varit. Det är det inte, förändringen pågår ständigt och hela tiden. Frågan är om vi vill vara med och påverka eller bara flyta med. Tänkte själv mycket på vår mentala bild av vår omvärld och Hans Roslings mycket tydliga budskap kring detta som återfinns här.

Det var en riktigt bra och intressant diskussion som väckte många tankar som jag bär med mig. Vi konstaterade också att det pågår ingen debatt att tala om kring just dessa frågor. Eller gör det det kanske men inte i de gamla vanliga rummen utan ute på Internet. Det var också en tydlig bild som de flesta delade. Det finns inte mindre engagemang idag än tidigare, den finns bara inte i de gamla rummen. Därför måste nog vi förflytta oss och inte tro att vi kan få den att komma till oss som sitter i de invanda mönstren.