Intressant rapport från Timbro

Direkt från Timbros egen hemsida:

Ett oavvisligt allmänintresse– om mediedrev och politiska affärer

”Svenska journalister är dåliga på att ifrågasätta och kritiskt granska beslut som fattas inom rättsväsendet. Problemet ställs på sin spets vid så kallade politiska affärer eftersom stora demokratiska värden då står på spel.”

Det säger journalisten Stefan Wahlberg. I rapporten Ett oavvisligt allmänintresse – om mediedrev och politiska affärer, granskar han hur de stora dagstidningarna agerade i två stora mediedrev som hade avgörande betydelse för den politiska utvecklingen i Sverige: Sahlinaffären 1995 och dataintrångsaffären 2006.

Granskningen visar också att mediedreven rymmer ett stort mått av konformism. Journalisterna säger sig vilja ha egna vinklingar, men när det väl smäller är de rädda för att inte rapportera samma sak som sina kolleger. Den ton som anslås i inledningen gäller under det fortsatta drevet.

Stefan Wahlberg är journalist och TV-producent, sedan många år specialiserad på rätts- och mediefrågor. Han är bland annat kolumnist i tidningarna Metro och Medievärlden.

Låter som en rapport värd att läsa. Det hänger tätt ihop med den diskussion som förts i programmet Medierna på P1. De har tagit upp frågan kring hur kontroversiella mordfall hanteras av media och journalister. Det är även där en viss tendens till konformism. När några börjar springa, springer snart alla utan någon som helst eftertanke om vad de håller på med eller varför. Vilket i fall som när barn har blivit dödade är extra känsligt för familj och andra nära. Exemplen som tas upp är inte roliga att höra och inger inget stort förtroende för en del medier. Samtidigt är det viktigt att själv ha en kritisk inställning även till kritiken. Men det är väl det som saknas lite överallt i Sverige idag, kritiskt tänkande och kritiska frågor. Varför är vi så snabba att bara tro på det vi hör?