Innovation in Mind

gick in för landning idag. Mer än 700 deltagare hade under två dagar fyllt tältet på Lundagård. Frågor om och kring innovation, företagande och forskning fanns hela tiden i luften. I tider när media är fyllt av krisdiskussioner och det mest ritas olika katastrofscenarier överallt är bästa läge för att ta upp frågan om innovationer, förändringsarbete och hur vi ska skapa mer värde.
Bland talarna idag fanns Christopher Letti, Aarhus universitet, Curtis Carlson, SRI International Stanford University, Amar Bhidé, Columbia University. Carlson beskrev hur vi har gått från kostnadsjakt till kvalitetsjakt och nu måste arbeta med att kombinera de två och istället arbeta med att öka värdet (valuedriven). Det betyder att företag måste arbeta närmare kunden och kunden behov. Han talar om att om en innovation ska lyckas måste det finnas ett stort behov på marknaden, utvecklingen måste vara anpassad till kunden och dessa två måste också kombineras. Till detta underströk han också behovet att driva företag upp till miljardomsättning. Han menar att miljonomsättningsföretag har ingen möjlighet att överleva och kan inte heller skapa avknoppningar och mervärde. Allas vårt mål är att skapa riktiga jobb, tillväxt och välstånd. Ska det kunna göra måste allt skalas upp till helt andra nivåer än vad som är vanligt i den stora gruppen företag.
Amar Bhidé tog sin utgångspunkt i att innovation och finans är i konflikt. Han pekade på Silicon Valley som är en riktig framgångssaga med sprudlande företagsamhet och framgångar. Trots detta är staten Kalifornien i konkurs. Det finns alltså ingen automatik mellan framgångsrikt näringsliv och goda offentliga finanser. Bhidé ville dock hävda att det inte var fel på marknadsekonomi och kapitalism, utan att det finansiella systemet misslyckats. Där vi tidigare hade en decentraliserad finansvärld och personliga värderingar, har vi idag hög centralisering och mekaniska modeller för riskanalys. Där vi tidigare hade bred och mångsidig dialog mellan aktörerna och personligt ansvar för resultatet, har vi idag mycket lite dialog och inget ansvar för negativa resultat. Detta har också lett till felaktiga regleringar, och felaktiga allokeringar av resurser. Lagarna kring säkerheter är alldeles för hård, medan banklagstiftning är för svag. En annan konsekvens är att vi blir mycket sårbara, vilket har blivit mycket tydligt under det senaste året. Allt enligt Bhidé.
Avslutade konferensen med att själv delta i ett seminarium om regionala innovationssystem och EUs roll i detta. Medverkade gjorde också Jerker Moodyson, Lunds universitet samt Jacob Juul, ÖSR samt representanter från DG Region i Kommissionen.

Snabb visit i P1 Studio Ett på vägen ut från konferensen.

Sedan var det dags att gå raka vägen över Lundagård till Kulturen och Timbro Syds presentation av boken Flyt! av Theodor Paues and Fabian Wallen. Fantastisk genomgång av ett decennium som vi nästan glömt hur det var. Det är otroligt vad mycket som har hänt på bara 35 år. Bra lästips.