IHE i Lund

I dagarna två har Institutet för hälso- och sjukvårdsekonomi sina årliga dagar. Årets tema är – Hur utforma framtidens vård- skapa nytt eller hålla fast vid det som varit? – ett hyggligt aktuellt ämne med tanke på valet. Nu visade det sig att det var inte många politiker på plats, de är väl antagligen ute och kampanjar. Men vi var några få förtroendevalda som ändå prioriterade några timmar till forskning och kunskapsuppbyggnad under valrörelsens hektiska sista dagar.

Bland annat redogjorde Anders Anell för en studie som IHE gjort själva som visar att Sverige ligger i botten av ligan för jämlik fördelning av läkarbesök. I skalan mellan pro-rich och pro-poor, hamnar vi en bra bit ovanför strecket mot pro-rich. Plånboken styr alltså redan den svenska vården. Trots alla fina floskler från vänsterkanten och regeringen. Hur kan den solidariskt inbetalade skatten hamna så fel? En anledning kan vara vårt sätt att producera vården. Vi har en avsevärt mycket större andel offentligt driven primärvård än de flesta andra OECD länder. (jag skall tillägga att jämförelsen gällde 19 OECD länder) Det finns också en förtroendeklyfta mellan beslutsfattare, specialister, allmänläkare och befolkning. Det har länge rått en osäkerhet kring vilken primärvårdsmodell vi egentligen försöker genomföra. Det var de tre huvudskäl som angavs som orsak.

Medborgarnas krav handlade mest in mer inflytande och möjlighet att välja. Det var faktiskt viktigare än snabbhet och tillgänglighet, även om det också var viktigt. Möjligheten att välja handlade också om att inte tvingas in i ett system, antingen husläkare eller vårdcentral. Mångfalden efterfrågas och alternativ sökes.

Det känns skönt att veta att vi har lagt en första grundsten i den borgerliga alliansen i Skåne i vårt valprogram för att börja arbetet mot detta. Vi är alltså på rätt väg. Sedan är jag medveten om att så enkelt kommer det inte att bli att förändra och förbättra. Vi är dock överens och har förslag som går i rätt riktning.