Höstdagjämningen

och en dag som började i sol och slutade med regn. Nog kom hösten ganska tidigt i år trots att den inte ska komma förrän i oktober till Skåne. Det blev kallt redan i mitten av augusti och nu är det strumpor och värme på. Klarade mig inte längre utan satte på värmen idag hemma. Strumporna åkte på redan under helgen. Inte kul, tycker det är mycket roligare när de åker av på vårkanten. Samtidigt kan vi hoppas på en lång och ljum vår som sakta ändrar färg och ger det skådespel av sprakande gult och rött som det ibland är. Även då är Skåne som vackrast.

I fredags var jag i Stockholm på partimöte. Det var både interna affärer inom Moderaterna med rapporter från fyra av de arbetsgrupper som är tillsatta för att bereda underlag för de propositioner som ska föreläggas stämman nästa år. Det var grupperna för jobb, kommunalpolitisk förnyelse, miljöpolitik och utanförskap som redovisade. Passa på att gå in på hemsidan och var med och påverka och diskutera. I november kommer det att vara ett framtidskonvent, det vill säga en hearing för moderater runt om i landet att tycka till på arbetet också. Ett viktigt led i förankringsprocessen. Samtidigt passade jag på att avhandla lite annat i Skånenära frågor när jag ändå var i huvudstaden. Alltid bra att passa på.

Idag träffades Strukturfondspartnerskapet Skåne-Blekinge för sammanträde. Denna gång hade vi inga prioriteringar att göra utan istället klarade vi en hel del andra frågor kring processtöd, horisontella krav som tillgänglighet med besök av Gert Månsson från Handisam, information och ställningstagande kring socialfonden, information kring utvecklingen av regionalfonden, analys av läget för regionerna, prioriteringsgrunder bland mycket annat. Vi tog också beslut om en utlysning kring riskkapital med ett tak på 90 miljoner. Förhoppningsvis får vi se ansökningar som fokuserar på såddkapital och försöker hitta ett nytänk kring hur man ska nå fram på bästa sätt och ändå våga riska för att vinna. Det är inte enkelt att skapa rätt miljö för offentligt kapital i en värld där kanske uppemot 80% blir förlust men de övriga 20 blir desto bättre. Vem kan inför skattebetalarna försvara en sådan verksamhet. Samtidigt vet vi att det saknas vettiga aktörer i Sverige för de tidiga skeendena och s.k. såddkapital. Det bästa hade självklart varit att skapa bättre förutsättningar och få fram de privata initiativen. Nu kan vi inte påverka detta, men vi kan genom att använda EU medel försöka täcka upp en brist som finns i regionerna och som tydligt kommit fram i den analyser och utredningar som gjorts. Meningen från Kommissionen i Bryssel var egentligen att öppna för en nationell fond, Jeremie, som tog ett helhetsgrepp, men vi klarade inte av att göra det. En brist antagligen, men inte mycket vi kan göra något åt i Skåne-Blekinge. Vi var positiva och ställde upp. Det föll på andra aktörer.

Imorgon Regionfullmäktige i Kristianstad. Återkommer då.