Gränshinder och Biotech

Presidieberedning inför Strukturfondspartnerskapet Skåne-Blekinges sammanträde den 7 april. Fördelningen av medel har varit så pass stor att det lutar åt att inte kunna göra fler utlysningar under detta år. Vi får se vad som händer under våren. Samtidigt kommer nu en del viktiga och strategiska projekt som förhoppningsvis kan bli viktiga för framtiden. Det handlar om att i så fall genomföra dem på en lägre ekonomisk nivå. Det är samtidigt en diskussion kring hur administrationen av partnerskapen skall finansieras. Eftersom det är en nationellt styrd verksamhet med EU finansiering som dessutom staten styr via sina myndigheter verkar det märkligt att finansieringen landar i regionernas knä. Då duger vi!

Återsamling med Öresundskomiteens arbetsgrupp kring näringslivets gränshinder i Öresund tillsammans med min kollega i Gränshinderforum Ole Stavad samt statssekreterare Johan Tiedemann. De rundsbordssamtal som ligger till grund för en rapport är nu avklarade och rapporten håller på att tas fram. Vi fick en bruttolista redovisad som också diskuterades. Det vi kallar Arbete i två länder, är även här en högt prioriterad fråga. Här hoppas vi kunna se ett steg framåt efter den 1 juni. Näringslivsrapporten kommer att lanseras under Almedalsveckan i juli.

Direkt efter detta möte träffades det svenska förmötet inför Gränshinderforums sammanträde nästa vecka. Vi fick rapporter från Öresund, Grensetjensten och Hallå Norden. Sedan gick vi igenom dagordningen till mötet på tisdag. Diskuterade vilka frågor som bör prioriteras och vad som egentligen är fel. Det är mycket tydligt att det inte alltid handlar om fel på lagar och förordningar, ofta handlar det om felaktig eller bristande information. Det gör inte saken enklare utan snarare ännu mer komplicerat. Information från Grensetjensten om det arbete som pågår med Nordkalottens råd kring att skapa en liknande verksamhet där. Vore bra att få med våra norra gränsvänner också i detta samarbete. Vi har fortsatt en mängd olika gränshinder som behöver åtgärdas. Det viktigaste är dock att skapa ett gemensamt lagstiftningsarbete i Norden för att hindra att nya hinder växer fram. Speciellt för de länder som är medlemmar i EU är detta onödigt. Vi får samma direktiv för genomförande och samma förordningar för tillämpning. Konstigt att vi ändå lyckas göra det på olika sätt.
Avslutade dagen med Efter jobbet.. hos Rapidus. De hade bjudit in Active Biotechs VD Tomas Leandersson till samtal. Mycket intressant! Han sa att han trodde inte att den här typen av utvecklings- och innovationsföretag skulle kunna överleva i Sverige i framtiden. Tyvärr fick han aldrig tillfälle att utveckla dess tankar. Tråkigt, hade varit intressant att höra mer om.