Fredag och sista RTN för året

dvs Regionala Tillväxtnämndens sammanträde. Allt finns här vad gäller själva beslutsmötet. Till detta utdelades också Region Skånes arkitekturpris samt designstipendier. Vi hade också en seminarie eftermiddag kring dessa frågor som rör arkitektur och stadsmiljöer, design och regional utveckling.

Priset i arkitektur gick till Stapelbäddsparken och skateboard platsen. Priset togs emot av John Magnusson från Bryggeriet som också var initiativtagaren till hela projektet samt Ewa Sundström från Malmö Stad. Stipendierna gick till Sara Svensson och Charlotte Sörensen. Det finns mer info här.

Talarna för dagen var bland annat Klas Tham, prof emeritus och arkitekt. Han gav en exposé för människan i stadsbyggnadskonsten. Konstaterande att människan behöver både njutning och smärta. Men hon har mest fått smärta under de senaste decenniernas byggande. Några roliga och intressanta kommentarer från hans tal: Huvudet är runt, därför att annars skulle idéerna fastna i hörnen. Hjärnans tillväxt främjas i en visuellt rik och aktiv miljö. Monotoni är skadligt för människan. Det går att säga att monotoni och ensidig geometri i stadsbyggnad är i maktens tjänst därför att det som går att kopiera och upprepas går också att kontrolleras. Vi måste kunna ta ner dagsljuset i gatumiljön. Småskalighet är viktigt. För varje ny nivå i miljöerna, måste vi kunna hitta ny information.

Därefter kom Helle Söholt, Gehl Architects. Hon fortsatte på lite samma tema men med fler exempel på hur vi vill ha det och hur vi inte vill ha det. Med ett konstaterande att det är svårt att bygga nytt, visade Helle ändå på att det går. Det finns dock risker, vi skapar ofta storleksförvirring när vi blandar in ny bebyggelse i gammal. Det är också svårt att planera nya städer. Det finns de som påstår att det inte alls går. En stad växer fram under minst 300 år. Vi har också förändrat våra beteenden och vanor rejält. Under 1800 talet var genomsnittsytan per person 7 kvm, år 2000 är det 60 kvm. Från att till nittio procent ha utövat livsnödvändiga aktiviteter i stadsmiljön och i den publika miljön, gör vi idag nästan bara valfria saker och på vår fritid. Stadsmiljön är därför ännu viktigare idag. Planläggningsarbete borde först ta hänsyn till livet som sak levas, därefter själva rummet, sist husen. Kulturer är olika, klimaten är olika och kräver sina anpassningar. Men hur vi reagerar i offentlig miljö är universell. Vi behöver stimuleras. Ett sista citat från Helle: Urban quality: diversity in people and spaces, proximity rather than density.

Morten Bergström från Zenit Design Group gav en mycket tydlig koppling till hur mycket design betyder för våra liv, vårt näringsliv och regional utveckling. Han pekade på hur försäljningen av en produkt kan förändras radikalt med en mycket minimal förändring av designen. Människor bryr sig och vi reagerar också olika. Talen avslutades med Ilmar Reepalu som gav sin alldeles egna exposé över Malmös utveckling från döende industristad till sprudlande tillväxt centrum. Vi avslutade sedan dagen med en promenad till Stapelbäddsparken och lite mer information från John Magnusson. Riktigt härligt. Det är en fantastisk skapelse.