Från forskning till innovation till kund

Det finns idag en tydlig koppling mellan regionala strukturfonder (EU program) och territoriella samarbetsprogram. Lissabonagendan har nått fram i samtliga program och nästan 40% av godkända medel går till projekt som har för avsikt att öka innovation och kommersialisering av forskningsresultat. Frågan är bara hur vi säkrar återföring och lärande i alla dessa projekt för morgondagen så att insatserna blir investeringar för framtiden och inte bara irrbloss. Det handlar om 2 miljarder kronor och inklusive medfinansering alltså 4 miljarder. Det är faktiskt mer än hela Vetenskapsrådets årliga budget. Projektägarna är till huvuddelen universitet och högskolor.

En annan sak som kom fram var att EU visar tydligt hur både politiken för sysselsättning och tillväxt bör överlämnas till regionerna för genomförande. Det finns en konsensus i detta även i de förslag som nu lämnas över från det svenska ordförandeskapet till det kommande spanska. Det är ett steg i rätt riktning för den reformering av förvaltning och politisk organisation som måste till även i Sverige. Får vi inte se en flerbeslutsnivå och faktiskt även införande av ministerstyre så faller snart hela systemet i bitar. Hela det svenska förvaltningssystemet är utsatt för en konkurrens och snedbelastning efter EU medlemskapet som skapar stora problem. Tyvärr låtsas ingen om det – vi klagar bara över att inget fungerar som förr.

Flera intressanta projekt redovisades och var tydliga exempel på de utmaningar och strategier som finns eller som behöver tas fram. Det var DARE, PRIM, Eric Action, RAPID, RunUp och Josefin.

En bra dag med många intressanta inlägg. Stort tack till Tillväxtverket och SKL.