Innovation in Mind

inleddes idag i Lund. Det stora årliga evenemanget som Region Skåne och Lunds universitet anordnar. Som jag sa i mitt välkomsttal; vi har bjudit in några av världens bästa innovatörer som skall berätta om vad som händer inom många olika områden runt om i världen. Det kan hoppas vi, öppna sinnen och flytta gränser för alla som medverkar. Samtidigt skall också konferensen vara en mötesplats som skapar nya möten och kontakter som i sig också ger nya idéer och innovationer. Det som vi nu planerar och som måste till är att också bjuda in kapitalet till denna övning. Utan pengar närvarande är det svårt att lyfta idéer till innovationer som också kan bära till en kund. Det är företag och jobb som allt skall resultera i.

Igår kväll hade jag en mycket intressant diskussion med representanter för Näringsdepartement som gjort ett tvådagars besök i Skåne. Det handlade om just detta med hur vi får forskning att bli innovationer som i sin tur blir framgångsrika företag. Vi diskuterade också kring krisen för klinisk forskning i Sverige och behovet att lyfta den frågan på ett bättre sätt. Sverige har världens bästa förutsättningar för klinisk forskning men tappar till udda och kvalitativt sämre länder hela tiden. Här finns massor av mark att återta.

Imorgon skall jag tillbaka till Lund och möte FAM (Wallenbergsstiftelserna) som är på besök. Skall berätta om vad vi har gjort på dito område. Det har blivit mycket näringsliv och innovationer denna vecka. Efter det morgonmötet vidare till ett antal mindre möten och intervjuer och sedan moderat gruppstyrelseinternat på Österlen. Vi jobbar på till lördag och då åker jag direkt till MUF Skånes utbildningsdag och talar Region Skåne och framtiden.

Sedan tror jag faktiskt att jag ska ta ledigt på söndag och fira fars dag!