Att priserna stiger med euro är en skröna!

8 mars 2003, Kvällsposten, HD

Det hade inte gått många veckor efter eurons start förrän olyckskorparna i Sverige började kraxa: ”Det blev mycket dyrare!”. Är detta påstående riktigt? Om det är så är det självfallet ett tungt vägande argument för alla som inte vill att Sverige skall vara med i EU på samma villkor som alla andra.

Handelns Utredningsinstitut (HUI) har sökt svaret på frågan genom att göra en noggrann genomgång av prisutvecklingen i allmänhet och för livsmedelspriserna i synnerhet för alla de länder som är med och också jämfört med länder som står utanför. Utredningen bygger på opartisk grund, där utrönandet om vad som faktiskt skett med priserna är det viktiga, och konstaterar att ”det finns både för och nackdelar med euron”.

Den allmänna bilden av att priserna stigit kraftigt i euroländerna det senaste året har blivit mer och mer spridd. Detta tillbakavisas i utredningen. Det går inte att hävda att övergången till euron lett till någon högre inflation, vare sig totalt sett eller för livsmedel. Det finns variationer i prisutveckling både mellan euroländerna och mellan dessa och icke-euroländer. Den effekt som snarast går att observera, är att prisökningarna avtagit något under 2002 jämfört med 2001.

Det går inte heller att hävda att höjda priser på frukt och grönsaker skulle bero på införandet av den nya valutan. Det finns alltid naturliga variationer när det gäller priset på frukt och grönsaker. Den kan öka eller minska med 10-20 procent från en månad till en annan. Prisutvecklingen efter eurons införande faller helt inom denna ram.

Även vi som ifrågasatt de påstådda prishöjningarna har ändå ofta tyckt oss se en viss avrundningseffekt vid övergången från en valuta till en annan. Och kanske har det legat någonting ganska naturligt i att tro på en generös avrundning uppåt. Men utredningen finner att även sådana prishöjningar är relativt marginella och samtidigt övergående. Allt annat hade förmodligen varit otänkbart. Det är svårt att ha plötsliga och kraftiga prishöjningar i en fungerande marknadsekonomi. Utredningen kan dock inte utesluta att priser på detta sätt höjts på ett antal platser där det inte är lätt för nya konkurrenter att etablera sig. Men även det är snarare en positiv konsekvens än tvärtom. Nu blir det mycket mer uppenbart var konkurrensen fungerar dåligt till men för konsumenten. Något som då är möjligt att ändra på.

Utredningen konstaterar, att en erfarenhet som Sverige borde kunna ta med sig, som en lärdom från de länder som redan gått in i eurosystemet, är att det är viktigt med kontinuerliga prisundersökningar och att prisfrågan diskuteras. Samtidigt är det mindre troligt med ”avrundningshöjningar” i Sverige, på grund av att vi, på gott och ont, har ett stort inslag av kedjeföretag inom detaljhandeln. Inte minst för att undvika att utsättas för negativ publicitet kommer dessa med stor sannolikhet att acceptera den växelkurs som gäller vid en övergång till euron.

Det vi alltså kan konstatera är att påståendet om kraftigt höjda priser till följd av euron är en skröna. Istället blir det enklare att jämföra och ifrågasätta skillnader i pris på samma vara hos olika handlare.

Per Stenmarck (m)
Delegationsledare i Europaparlamentet

Pia Kinhult (m)
Regionråd

PS Rapporten från Handelns Utredningsinstitut kan finnas på www.hui.se DS