Anförande Regionfullmäktige

Fru ordförande!

OECD pekar i sin rapport om Skåne på våra utmaningar; låg sysselsättning, låg produktivitet, stor segregation och brist på entreprenörer. Men Skåne har också flera styrkor. Vi har en ungbefolkning, närhet till Köpenhamn, spetsforskning och stor potential i ett samhälle präglat av mångfald.

Om Skånes produktivitet och sysselsättningsgrad kommer upp på samma nivå som för Sverige som helhet ökar Sveriges totala BNP med drygt 40 miljarder kronor per år! Förutom att det ger välstånd åt alla skåningar som arbetar och bor i Skåne skapar det också möjligheter för Region Skåne att göra mer.

OECD landar faktiskt i att detta är en av de bästa platser att leva och bo på. Samtidigt konstaterar vi en orolig omvärld ochoroande lågkonjunktur. De negativa tecknen omkring oss är många.

Mot den bakgrunden lägger femklövern fram vårt sjunde budgetförslag sedan vi övertog ansvaret för Region Skåne efter valet 2006. Och det är samtidigt budgeten för regionens 15 verksamhetsår sedan regionen bildades vid årsskiftet 1998-99.

Sedan regionen bildades har den ekonomiska omslutningenfördubblats. Vården har fått 17 procent mer ekonomiska resurser, i fasta priser, mellan 2002 och 2012. Vi har skapat en kollektivtrafik som, trots kritik, i stort sett alla andra landsdelar av vårt land avundas oss. Vi har infört ett hälsovalssystem som harökat tillgänglighet och kvalitet i vården, samtidigt somvårdköerna har minskat kraftigt. På område efter områdeminskar vårdköerna och patientsäkerheten ökar, enligt de oberoende mätorgan som finns. För att nu bara beröra något av allt det som skett. Det har hänt mycket sedan starten 1999 och ändå mer sedan femklövern tog över 2006.

Region Skånes budget för 2013 omfattar totalt cirka 38 000 miljoner kronor, och ökar med 1 235 miljoner kronor jämfört med 2012. Det innebär att ramarna räknas upp och att en rad konkreta satsningar kan göras, samtidigt som förbättringsarbetet fortsätter.

Hälso- och sjukvården i Skåne får betydande ekonomiska tillskott i femklöverns budget för 2013. Hälso- och sjukvården fårytterligare 716 miljoner kronor. Det motsvarar en ökning med2,9 procent.

Ett annat tydligt område för satsningar under 2013 är kollektivtrafiken. Priserna förblir oförändrade, och i budgeten tillför vi 280 miljoner kronor till kollektivtrafiken. Dels investerar vi i nya Pågatåg och dels gör vi det enklare att resa kollektivt. Bland annat kommer en ny betalfunktion att göra det möjligt att betala med kort på stadsbuss i mindre städer, och man ska även kunna betala biljetten direkt i mobilapplikationen när man söker efter en resa.

Kring detta och en mängd annat kommer mina kollegor i Femklövern återkomma till i den fortsatta debatten under dessa två dagar.

Vi föreslår också nya och tydliga finansiella mål. Här har vi också enats med oppositionen vilket skapar en stabilitet inför de investeringsbehov som Region Skåne har framför sig.

Även om det är den enda punkt vi lyckats ena oss kring.

Budgeten för 2013 innebär också ett överskott på 300 miljonervilket är viktigt för just investeringsbehovet.

Mot femklöverns budgetförslag står socialdemokraternas i skarp kontrast. De skär med breda remmar ur andras läder, trots högljudda varningar från både Konjunkturinstitutet och Region Skånes egna ekonomiska råd. Allt för att de ska påstå sig kunna ge allt till alla. Helt utan ett långsiktigt ansvarstagande för Skånes ekonomi och de utmaningar vi står inför. Ingen i socialdemokratin verkar ens ha bläddrat i OECDs rapport. Jag kan rekommendera både den och Konjunkturinstitutets varningar.

Men för att vi ska kunna fortsätta hålla den höga kvalitetsnivån i vården som vi är vana vid och se till så att Skåne fortsätter vara en av världens bästa platser att leva på behöver Skåne leva upp till sin potential. Fler människor måste vilja investera och starta företag i vår region.

Skåne som alltid är lite utanför den svenska mallen; flerkärnigt,ungdomligt och eget. Det är positiva krafter som vi kan använda för att nå framgång. Här hittar alla sin plats efter sina förutsättningar. Här respekterar vi och tolererar vi varandra. Här är olikhet en fördel. Då kommer människors lust till innovationer och investeringar att frodas just här. Och då passerar Skåne rikssnittet och blir den ledande storstadsregion som vi ska vara. Det kräver dock att ha fokus på rätt frågor och lägga våra resurser på rätt saker.

För Femklövern har slutsatsen blivit följande: Vi är i ett läge där vi kan satsa ytterligare 716 miljoner kronor på hälso- och sjukvården, 80 procent mer än vad SKL rekommenderar för pris- och löneuppräkningar, 280 miljoner kronor till kollektivtrafiken och där vi kan uppnå ett resultat för att starta det viktiga arbetet med att skapa resurser för de kommande och omfattande investeringarna i de skånska sjukhusen genom ett budgeterat positivt resultat med 300 miljoner kronor. Då är det inte rimligtatt begära att skåningarna ska avstå ytterligare pengar i form av höjd skatt, med försämrad privatekonomi och försämrad konjunktur och arbetsmarknad som följd.

Jag yrkar därför bifall till Regionstyrelsens förslag. Tack!