Veckan lider och mycket hände

Idag har det varit träff om Max Lab IV och dess placering i Lund. Träffade Anders Flodström som är utsedd av Vetenskapsrådet för att se till att Max kommer på plats. Det ser ut att bli verklighet redan i slutet av 2009 och det känns skönt. Anäggningen är viktig och ett avgörande steg för att stärka forskningsmiljön i Skåne och Öresund. För den som vill veta mer om vad en synkotronanläggning är läs här.

Därefter direkt till avtackningen av Göran Bexell som nu slutar som rektor för Lunds universitet. Vi satt gemensamt i styrelsen för Lunds universitet under fyra år. Men det är inte det enda samarbete vi haft. Det har också handlar om politikerforum, Januaribolaget, styrkommitté för Interreg och andra Öresundssamarbeten. Det var en stor mottagning på universitetshuset och bland de många böckerna och flaskorna på presentbordet stod ett enormt pepparkakshus, utformat som en kopia av universitetshuset. Helt fantastiskt! Ryktet sade att det var förvaltningschefen som skapat detta. Vet inte om det är sant, men oavsett, den som är skapare måste vara en dold talang till konditor.

Sedan drog jag till Fysikum och gratulerade Lars Samuelsson på hans 60 årsdag. Huset fullt av doktorander och andra gratulanter. En glad och alltid lika positiv Lars i mitten av tårtor och skumpa. En passande inramning till denna mästerhjärna och allkonstnär när det gäller nano. Vet också att vi får behålla denna man i vår region och några rykten om flytt kan genast dementeras.

Igår var det sammanträde med LUD på morgonen och sedan direkt till Kristianstad och regionstyrelse. När vi var klara tillbaka till Lund och gruppmöte med femkövern i Regionala Tillväxtnämnden. Med start klockan sju på morgonen var det ganska skönt att sjunka ned i soffan klockan åtta på kvällen efter hemfärd.

Kvällen före hade vi invigt MMSS, Moving Media South Sweden, den stora gemensamma innovationsplattformen för rörlig bild och media som Skåne och Blekinge har skapat tillsammans. IT teknik sammanförs med film, spelindustri, design och funktionskapare. Redan idag finns mer än fyrtio nätverk och drygt 4000 företag med i MMSS. Lena Birgersdotter är projektledare och har verkligen gjort ett kanonjobb under kort tid. För att se en aktör som är med samt uppleva kvällen som direktsändes över nätet kolla denna länk.