Egna reflektioner från Öresundshearingen

Det var mycket och många kloka inlägg och tillägg till listan över vad som behöver åtgärdas för att skynda på integrationsprocessen och skapa en fungerande arbetsmarknad i Öresundsregionen. Vibeke Storm Rasmussen, ordf i Öresundskomiteen och Region Huvudstaden pekade på hur tillgången på arbetskraft under högkonjunkturen kan bättre lösas tillsammans. Stephan Muchler, Sydsvenska Handelskammaren konstaterade att vi är nu Sveriges 2:a stad, men har fortfarande en mycket lägre lönenivå än Göteborg och Stockholm. Det är också en brist på investeringar från industrin som lite ger varningsklockor om något som vi måste analysera noggrannare. Lennart Nilsson, Öresund Business Council, påtalade att planering och problemlösningar i Öresundsregionen måste ha ett globalt perspektiv. Det är där våra företag och därmed arbetsmarknaden befinner sig, då måste också politiken hänga med. Han tog också upp vikten av att knyta ihop Sturup och Kastrup, samt en snabb utbyggnad av E22. Vidare pekade han på behov av nordenföretag, dvs att företag är lika oavsett vilket land de har sitt säte i. Han ville också se en gemensam godstransportplan för hela regionen. (Det känns som om den kan tas fram, kanske lite svårare att få enkelt processad på bägge sidor, men vi skall nog försöka) Agneta Roström, länsarbetsdirektör, tog fram detta med pensionssystemen som krånglar till det och inte går att flytta fram och tillbaka utan att bli straffbeskattad. Du kan förlora uppemot 60% av pensionen om du väljer att flytta den. Hon pekade också på att vi trots högkonjuntur, tryck från Danmark har en låg sysselsättningsnivå i Skåne i jämförelse med övriga Sverige.

Lise-Lotte Reiter, länstyrelsen, påpekade att det var viktigt att statliga verk som arbetar i gränsregioner måste ha som sin naturliga arbetsuppgift att jobba med information för gränspendlare. Hon pekade på behovet för regeringen att skriva in detta in sina verksinstruktioner. Hon talade också om att etablera Öresund Direkt i Helsingborg/Helsingör. Kjell Dahlström, regionskattechef, tyckte att det var viktigt att börja med de frågor där enskilda individer kommer i kläm. Han pekade särskilt på montörsregeln och färjeanställda. Caroline Ullman-Hammer, Öresundsbron, tyckte att vi aldrig skulle underskatta behovet av informationsinsatser. Göran Bexell, rektor Lunds universitet, konstaterade att vi befinner oss i en stark kunskapsregion som kan unyttjas ännu bättre. Det handlar om flera saker, en av dem är att tillåta studiemedel över sundet för kortare kurser än 13 veckor.

Det är några av de inlägg och röster som kom fram under förmiddagens överläggningar med Cristina Husmark-Pehrsson och hennes medarbetare. Det sas väldigt mycket mer, men några viktiga axplock ur listan över de förändringar vi behöver.