Skånsk utveckling och framtid

8 februari 2002, NST/HD
Svar på en artikel av Christine Axelsson (s)

Det är roligt att se att nu mot slutet av mandatperioden och åtta månader innan valdagen så har socialdemokraterna äntligen en trevande början på en framtidsvision för Skåne. Dessutom vill de hävda att även skåningarna skall ha en del i denna framtid. Det är ju ganska nytt för ett parti som traditionellt ser mer till system och organisation än till människor.

Vi i den borgerliga fyrklövern som styr Region Skåne får naturligtvis en rejäl känga angående ekonomin. Och det rådande underskottet är inte bra. Men vi har i alla fall fått ner underskottet på över en miljard kronor som vi ärvde efter socialdemokraterna 1999. Vi har dessutom, vilket artikelförfattarna självklart glömde att nämna, använt pengarna till att ta bort och korta vårdköer. Vilket väl borde vara den mest prioriterade frågan för alla sjukvårdsansvariga. Även på ministernivå!

Vi kan vara överens om att välfärden och livskvaliteten ska öka och att alla människor som väljer att bo i Skåne ska ha en möjlighet att växa och utvecklas. Det gäller dessutom hela Skåne. För att nå detta krävs ett starkt näringsliv och en god tillväxt.

Men då krävs att näringslivet i Skåne har en möjlighet att verka på lika villkor med företag i övriga Europa och den övriga världen.

Ett starkt näringsliv ger oss också garantier för välfärd. Den privata sektorns vinster måste vi ha för att kunna finansiera allt det som vi vill göra i offentlig regi. Det handlar inte bara om domstolar och polis utan även om sjukvård och utbildning. Det kan låta självklart och mycket basalt, men ofta blandas begreppen ihop, reella skatteintäkter och den rundgång av skatter som vi har för att skapa neutralitet. Alla ställer upp på att det är bättre att finansiera vissa saker gemensamt och då via skattsedeln. Men då måste också överskotten i den privata sektorn vara i proportion med hur mycket vi behöver för att finansiera det offentliga.

Trots ett mycket gott klimat i Skåne har vi ändå en lång väg kvar till de mått på tillväxt som krävs. Fortfarande dominerar övermogna branscher och det råder stor brist på riskkapital. Utbildningsnivån är inte tillräcklig och rörligheten mellan de delar av Skåne som har många arbetstillfällen och de delar som har gott om bostäder måste öka. För att ändra detta krävs inte bara politiska beslut, det handlar mycket om människors vanor och beteenden. Det finns trots allt en hel del vi kan göra.

1. Den satsning på infrastruktur som har gjorts under mandatperioden måste fortsätta. Det handlar både om att få regeringen att ta sitt ansvar som att bana väg för nya lösningar som ökar tempot på investeringar. Mycket har gjorts inom kollektivtrafiken, men vi måste även lösa andra trafikproblem. Utan fungerande vägnät kommer vi aldrig att få ett växande näringsliv i hela Skåne.

2. Arbetet kring den högre utbildningen och forskningen. Här har skapats helt nya nätverk som idag ligger som en bas för framtiden, t.ex. Medicon Valley. Men vi måste ha mer och i fler sektorer. Nätverken mellan högskola/universitet och näringsliv är bara i början av de möjligheter som finns. Här handlar det också om att ha en tydlig strategi kring öresundsregionens nytta för hela Skåne. Vi kan aldrig bara låta oss bli en randstat på andra sidan bron, utan vi måste uppträda som en likvärdig part till Storköpenhamn. Med fel strategi riskerar vi att ätas upp.

3. Trygghet och frihet för de som bor i Skåne. Fullständigt grundläggande för att någon överhuvudtaget väljer att bosätta sig och sin familj eller placera sitt företag i vårt landskap. Det är återigen mycket beroende på vår förmåga att få regeringen att ta sitt ansvar för att återupprätta polisväsendet, åklagarmyndigheten och domstolarna till en fungerande nivå. Utan en fulltalig bemanning av våra polisstationer och ett fungerande rättssystem kan vi aldrig få varken tillväxt eller välfärd. Det stora hotet mot vårt samhälle idag är otryggheten.

Vi har redan kommit längre än vad de flesta ville tro var möjligt 1998. Att slå ihop två län och tre landsting görs inte på en eftermiddag och Skåne är en av de största fusioner som skett i vårt land. Trots det, som i sig är en heltidssysselsättning, så har de 33 000 medarbetarna inom Region Skåne lyckats korta vårdköer och lansera helt nya trafiknät. Vi har invigt barnsjukhus, broar och tåg. En mängd positiva investeringar som alla är en del i den framtidsvision som den borgerliga fyrklövern har enats kring. Vi är långt ifrån färdiga, men vi vet vart vi ska och vi har redan visat att vi kan.

Pia Kinhult (m)
regionpolitiker