Wanås, sol och kreativt rus

Regionala utvecklingsdagen gick av stapeln på Wanås idag med späckat program, talare, workshop, konstpromenad och god mat under god moderation av Lars Mogensen. Marika Wachtmeister från Wanås och forskaren Evelina Wahlqvist från Göteborgs universitet (som bloggat om dagen) startade dagen med ett samtal om platsen, människan och kreativiteten. Deras samtal var mycket intressant och givande där de bland annat pekade på vikten av att tillåta kreativitet, att ett kreativt ledarskap handlar om att släppa fram andras idéer. Ingen gör något alldeles ensam, det handlar nästan alltid om teamwork. Att hitta mellanrummen där de verkligt kreativa tankarna föds. Där kom också det kreativa ruset, som måste hanteras direkt eller så går det förbi…
Efter detta Peter Elmlund som talade om hur vi kan återerövra stadsmiljön. Han menade också att urbana miljöer kan finnas överallt. Urbana miljöer handlar inte om städer utan om platser där bofasta möter främlingar. Platser som bjuder in inte bara de som bor där utan oss andra också. Finns starka rumsbildningar så trivs vi människor och det upplevs som tryggt och välkomnande. Vi måste lära oss att planera för mångfald, komplexitet och se till både form och innehåll. Den stadsplanering som växte fram under sextiotalet och framåt har gått i precis motsatt riktning. Där har vi segregerat miljöerna och behoven, bostäder för sig, gator för sig, köpcentra för sig etc, som i sin tur lett till segregation av människor. Ett gott exempel på motsatsen är BO01. Där Västra hamnen i Malmö byggdes ut med små tomter, skiftande arkitektur i mänskliga mått, blandad bebyggelse till både innehåll och form. Där blandas arbetsplatser, bostäder, restauranger och butiker. Helt rätt! Nu däremot faller allt tillbaka till det gamla och felaktiga. Den utbyggnad som nu sker i resten av Västra hamnen är stora tomter med likadana enorma sjok av hus med långa, långa ensidiga gator utan avbrott och väldigt lite rum för butiker och annan verksamhet. Nu är Malmö tillbaka till det gamla och gör om samma misstag igen. Peter Elmlund är verkligen intressant att lyssna på och hans sociologiska koppling till stadsplanering är tänkvärd.
Förmiddagen avslutades med Håkan Tribell, Timbro, Martin Ådahl, Fores och Boa Ruthström, Arena som gav sina utifrån blickar på Skåne. De representerar tre olika tankesmedjor och sitter alla tre i Stockholm och kunde därför ge oss en bild av hur andra ser på Skåne. Allt är kanske inte helt rätt, men det är nyttigt att höra hur Skåne uppfattas. Även om vi kan tycka det är fel ibland, måste vi förhålla oss till att på något vis är en bild satt. Bra och lärorikt!

Under lunchen passade vi på att göra lite reklam för den biogas satsning som vi nu gör för att få fart på helheten i Skåne. Tillsammans med Stefan Lundgren, Kommunförbundet Skåne samt Johan Möllerström från Malmberg Water körde STCC biogas bilen fram och vi proklamerade Biogasregion Skåne. Det roliga är att EU har sett det vi ser, att det finns en god grund för att göra en extra satsning och ta ett stort steg framåt. De har godkänt ett projekt för Skåne att skapa en plattform kring biogasen. Det är precis den markeringen som vi önskade att regeringen hade gjort. Nu gör vi det ändå!
Dessutom fick jag chansen att åka i samma STCC bil som Carl Bildt, Anders Borg, Kungen, prins Carl Philip och Maud Olofsson redan åkt i. Hade velat se när Carl tog sig i och ur den bilen! Det var ingen enkel match för mig som ändå är rätt kort i jämförelse.
Under en strålande sol blev det sedan promenad i den fantastiska skulpturparken på Wanås. Här har Marika Wachtmeister verkligen skapat något alldeles unikt. Det var guidning och vi hann precis bli klara när regnet kom.
Efter avslutning och soppa åkte jag vidare till Frostavallen och förbundsråd med Skånemoderaterna. Vi arbetade och diskuterade framåt tiotiden och då vändes kosan hemåt efter en klart stimulerande dag.