Uppåkra – 1000 år av stad

I förrgår var ett större sällskap inbjudna av Uppåkra och Region Skånes kulturnämnd till en visning och information ”on site” kring grävningarna och fynden. Det är en fantastisk historia som framkommer. Järnålderstaden Uppåkra täcker en 40 hektar stor yta. Vad de vet idag inleddes bosättningen omkring 100 f.kr. och verkar ha övergivits ca 1000 e.kr. Störst och flest människor levde i denna stad mellan 800 och 1000 e.kr. Arkeologerna uppskattar att ett tusental människor har bott här. En för tiden mycket stor stad.
Den första upptäckten av Uppåkra gjordes 1934 vid ett bygge men inte förrän 1996 återupptogs några grävningar. Nu finns ett stort antal fynd såsom guldbrakteatrar, romerska mynt, olika typer av guldhängen och smycken, bägare och glasskålar. TIll detta växer också fram en tydligare bild av olika typer av byggnader och händelser. Vid sidan av det kulthus som hittats har också flera bostadshus hittats. Dessa har brunnit. I ett av dem hittades tre personer som har blivit innebrända. Varför vet vi inte men kanske ett angrepp eller en olycka. Här finns också parallella fynd som i Uppsala som tyder på att det kanske pågått ritualer med människooffer. Det har gjorts fynd av sädlager som kan berätta för oss vad som odlades vid denna tid.
Det är en otroligt spännande upplevelse och historieskrivning som just nu pågår. Delvis skriver den om historien som vi känner den. Det som inte går att utläsa är vad som hände eller gjorde att Uppåkra övergavs och Lund skapades istället. Det kan vara mycket och har antagligen med en maktstruktur att göra. Några ville tydligt markera en ny tid och ledning. Kanske?
Region Skåne och Kulturrådets bidrag gör det nu möjligt att allt detta visas för allmänheten. Jag rekommenderar verkligen alla som har en stund över att göra ett besök. Det ligger alldeles vid St Uppåkra kyrka. Läs mer på www.uppakra.se.