Stoppa Baylan!

Citat från Ekot:
”Skolministern, Ibrahim Baylan, sa i Ekot på fredagen att han ska tillsätta en utredning för att se över hur det ska gå till att hindra friskolor från att ta ut höga vinster.

”Handlar inte om pengar”
Baylan menade att han gärna ser att friskolor som ska få offentliga bidrag måste drivas i en ny bolagsform. En bolagsform som bara tillåter ett minimalt vinstuttag varje år. Men Stig Johansson avfärdar förslaget som valfläsk från socialdemokraterna. ”

Det är ganska allvarligt att efter sjukvårdens stopplag, näringslivets lex Uggla så kommer nu det minst sagt kortsiktiga förslaget om en stopplag för skolor. Till att börja med kan vi konstatera att friskolor får inga bidrag. De får betalt för att göra samma sak som de kommunala skolorna, bedriva skolaverksamhet och förhoppningsvist lära våra barn ett och annat. Det är ingen bidragsverksamhet det handlar om utan bra verksamhet godkänd av en statlig myndighet.
Sedan är det fullständigt vansinnigt att mot bakgrund av den ekonomiska eftersläpning som Sverige och EU befinner sig i, ens fundera på att stoppa vettig verksamhet som skapar jobb. Så låt en majoritet av våra riksdagspartier stoppa ett eventuellt förslag från skolminister Baylan som skulle betyda att de sju procent som valt en friskola inte ens kan få fullfölja det egna valet.