Skåne kraftsamlar runt ESS och Max IV

ESS och MAX IV ger Skåne potential att bli en tillväxtmotor för hela Sverige. Men utan regional mobilisering, strategiskt arbete och ett batteri av insatser inom flera områden riskerar spin-off-effekterna att utebli. Det fastslår TITA-projektet i sin slutrapport som publiceras idag.

TITA har utrett hur Skåne och Blekinge kan maximera samhällsnyttan av att två av Europas största satsningar på forskningsinfrastruktur sker i Lund. Analysen och slutsatserna presenteras i en rapport som idag blir offentlig i samband med en konferens i Malmö. På konferensen, som samlat cirka 350 av södra Sveriges ledande beslutsfattare och representanter från departement och myndigheter, lanseras även de strategier som projektet rekommenderar.

Detta är en unik chans för regionen att visa på en väg framåt både för Sverige och för Europa. Men förväntningarna kan komma på skam om vi inte både på regional och nationell nivå – och i samverkan – vidtar ett antal strategiska åtgärder, säger Pia Kinhult, regionstyrelsens ordförande och högsta politiskt ansvariga för TITA-projektet.

Strategierna handlar om vad regionen måste göra för att öka näringslivets konkurrenskraft och internationella attraktivitet. De handlar också om vilka samhällsstrukturer som måste utvecklas och förstärkas och om behovet av en kraftfull regional mobilisering kring frågor med koppling till ESS och MAX IV.

För samtidigt som TITA-rapporten visar på stora möjligheter till dynamisk tillväxt i regionen finns det också ett antal problem som måste lösas för att det ska bli verklighet:
• Regionala och svenska företags ovana att delta i offentliga upphandlingar till internationell forskningsinfrastruktur och deras bristande erfarenhet av att leverera till sådana anläggningar riskerar att affärerna landar någon annanstans. Förutom arbetstillfällen och pengar går regionen då miste om värdefull kompetensutveckling och stärkt konkurrens- och innovationskraft.
• Gapet mellan akademi, forskningsanläggningar och näringsliv. Det minskar möjligheterna för regionens företag att ta del av den teknik- och kunskapsspridning från anläggningarna som är en förutsättning för större samhällsnytta och spin-off-effekter.
• Bristen på civilingenjörer, tekniker, fysiker och kemister skapar redan idag problem för kunskapsintensiva företag i regionen. Om inte antalet unga som väljer tekniska- och naturvetenskapliga yrken ökar kommer regionen inte klara kompetensförsörjningen.
• Bristen på bostäder kan hämma tillväxten och göra det svårt både för anläggningarna och företag att rekrytera och behålla personal.
• Regionens behov av investeringar för ökad tillgänglighet med kollektivtrafik till ESS och MAX IV från hela regionen matchas inte av nivån på de statliga anslagen.
• För att stå sig i den internationella konkurrensen måste regionen bli attraktivare, t ex genom att säkra tillgången på internationella skolor och förbättra mottagandet av internationell arbetskraft.

Se mer info på www.essmax4tita.se

– Posted from my IPad