Öresundsregionen

Idag var det seminarium om forskningsrapporten Öresundsregionen – den dynamiska metropolen. Med inlägg av Christian W Matthiessen, Johan Eklund och Åke E Andersson startade förmiddagen. De redogjorde för de övergripande resultaten av ”Telefonkatalogen” som rapporten också kallas pga sitt utseende.

Därefter blev det en diskussion mellan Bertel Haarder, Vibeke Storm-Rasmussen och undertecknad kring både innehållet i rapporten och vår syn på Öresundsintegrationen och dess potential eller utmaningar.

Det fanns en samsyn kring ansvaret för Köpenhamn som huvudstad och största stad att ta ledningen och vilja leda en metropol som kan konkurrera globalt med sina 3,7 miljoner invånare. Det kräver dock ett inkluderande ledarskap som ser både hela Skåne och hela Själland för att det ska bära. Skåne som flerkärnig metropol måste tas in som helhet, det räcker inte med någon eller några kommuner som bjuds in i Köpenhamns famn. Däremot finns stor förståelse för att Köpenhamn globalt har det starkaste varumärket och det finns ingen anledning att försöka driva något annat. Allt övrigt kommer efter. I Sverige har Skåne ett relativt starkt varumärke men har tappat i yngre åldersgrupper.

Bertel Haarder och jag lyfte också fram behovet av konkurrens för våra lärosäten. Allt i mening att hålla uppe kvalitet och kompetens. Detta gäller även mycket annan offentlig verksamhet.

Rapporten lyfter framförallt storlek på befolkning, global tillgänglighet, kompetens i arbetskraften, forskning och utveckling samt tolerans som vitala punkter för att bli och förbli en framgångsrik storstadsmetropol. Här ligger Öresund bra till på flera punkter men har också stora utmaningar.

Mina fem punkter för en bättre integration är:

En dansbiennal i Öresund för modern dans med och av funktionshindrade.

Den fasta förbindelsen Helsingborg-Helsingör

Gemensam huvudman i Öresund för kollektivtrafiken, planering, biljettsystem och priser.

Locka hit två världsledande universitet med inriktning ekonomi och medicin/nano/ICT som lägger filialer här.

Ett eller flera områden där universitetssjukhusen i Skåne och Hovedstaden gör gemensam verksamhet. Det handlar om områden där varje sida av sundet har för litet befolkningsunderlag och där det är kritiskt med att hitta och behålla kompetens och forskning. Vilka som är lämpligast vet våra verksamheter.

Det var mitt inlägg i debatten. En hel del av detta går faktiskt att göra även om det kräver samsyn och lite beslutskraft.

– Posted from my IPad

Location:Börsen, Köpenhamn