Många olika möten hela dagen

Träffade ledningen för FAM i morse på Fysikum i Lund. Professor Lars Samuelsson visade upp hela nanoverksamheten inklusive labbet och vi talade om vikten av att få behålla lite av all denna kompetens i Sverige. Det handlar inte ens om Skåne utan faktiskt hela Norden som har svårt att fånga kapital och behålla resultatet av forskning och utveckling i landet. Det är trots allt outputen av insatta medel på utbildning och forskning som är det viktiga. Om vi nu tänker oss att skapa nya resurser för kommande generationers behov av utbildning och forskning?! Här gäller det att samverka mellan näringsliv, stat, region och akademi. Det diskuteras just nu att skapa en nanoinkubator. Region Skåne ville göra detta redan för ett år sedan men nu verkar universitetet kommit ikapp. Bra! Jag hoppas också att vi kan ta ett rejält tag i våra starka områden kring både IT, nano, life science och cleantech för att sedan sätta oss ned med kollegerna i Göteborg och Stockholm och faktiskt bestämma vem som ska göra vad. Det är omöjligt på drygt nio miljoner invånare att tro att vi alla ska göra allt. Fokus är svaret. Det kommer inte att bli lätt men måste nog göras snarast om vi inte alla ska dö sotdöden. Den globala konkurrensen har redan skapat brännskador i nacken på stora delar av systemet. Ingen tjänar på att vi som strutsen sticker halsen i sanden. Det går inte över!

Sedan var det chatt på Skånskan. Ett antal intressanta frågor även om tyngdpunkten låg på hospice i Lund. Inte så konstigt kanske med tanke på de senaste dagarnas skriverier.

Snabb intervju för ett magasin. Vidare till Karlaby Krog i Tommarp för moderat gruppinternat. Nu har vi jobbat på fram tills nu och skall fortsätta imorgon klockan 9.