Ingen kontakt

Igår fick jag ingen kontakt med servern. Verkar bättre idag.

Har varit på SKL konferens om regioner 2015. Fick två tillfällen att ta till orda. Tryckte framförallt på behovet av en fortsatt regionalisering i övriga Sverige. Den ska ta utgångspunkt i direktvalda organ, beskattningsrätt samt dialog med kommunerna. Jag varnade för att börja med kartan eller sjukvård som utgångspunkt. Det blir bara fel eller inget alls. Syftet är tillväxt och utveckling. Inte för att inte sjukvården är viktig, det är den, men inte för regionala förvaltningsgränser och tillväxt.

Dialogen med kommunerna är också viktiga. Uppdraget kommer från medborgarna och det är för deras skull vi måste utveckla det offentliga systemet. Saker har hänt. EU medlemskap, urbanisering, global konkurrens, vi lämnar informationssamhället. Vi har också gått från beslutspolitik till förhandlingspolitik. Allt detta gör att vi måste inse och acceptera flernivåstyrning. På ett genomtänkt och intelligent sätt.

Efter dessa diskussioner åkte jag vidare till Näringsdepartementet. Inbjudan var ställd till storstadsregionerna för att diskutera framtida tillväxtpolitik. Bra diskussion! Blev även tid till sammanhållningspolitiken. Kommissionär Hahn har explicit uttalat behovet av en urban agenda. Bra tycker vi. Sedan får vi se vad det betyder.

Imorgon bär det av till Kristianstad och Regionstyrelse.

– Posted using BlogPress from my iPhone