Det går så lysande för Sverige, sägs det

Idagens DN Ekonomi redovisas en undersökning publicerad av Business World, gjord av Standard & Poors om hur det har gått för de 1200 största bolagen i världen. Det visar sig att det inte har gått så lysande för de svenska bolagen. Citat direkt från DN:

Sammanställningen är gjord av Standard & Poor’s och inkluderar därför de bolag som finns med i dess 1 200-index.

Men de svenska bolagen på listan har inte hängt med i utvecklingen. Deras samlade börsvärde har i stället minskat med en procent sedan 2004. Det kan jämföras med Norge, där storbolagens värde har ökat med hela 78 procent.

Det största svenska bolaget på listan är telekomjätten Ericsson. Men bolaget har backat från 83:e plats 2004 till 102:e plats.

Storbanken Nordea har backat från 168:e till 209:e plats. Telia Sonera visar också ett stort tapp, från 170:e till 243:e plats. Klädjätten Hennes & Mauritz har tappat 46 placeringar till 259:e plats. Volvo backar från 345:e till 322:a plats.

Finns det då inga svenska storbolag som har klättrat på listan? Jo, verkstadsjättarna Atlas Copco, Sandvik och SKF har flyttat fram sina positioner med stöd av en stark industrikonjunktur och svag krona. Även byggjätten Skanska och sparkoncernen Skandia har avancerat på listan.

Den samlade bilden blir därmed dyster; av 19 svenska bolag på listan har 14 backat medan 5 klättrat.
.

Detta bör kanske tas på allvar. Det kan vara ett tecken på att allt inte står helt bra till. De enda bolag som gått framåt har gjort det i princip på grund av en svag krona. En ganska farlig framgångsfaktor som snarare verkar som ett bedövningsmedel. När vi istället behöver vässa våra vapen och göra oss mer konkurrenskraftiga. Är det någon i regeringskansliet som läser DN? Eller för den delen Business World?