Är poliser slöa eller är de inte slöa?

”Och om svensk polis som helhet säger Bosse Ringholm:
-De prioriterar att inte göra någonting, för då gör de inget fel!
-Nej, precis, säger Eva Rosengren.
När TV4 klockan 19 i går sände samtalet mellan Bosse Ringholm och Eva Rosengren satt ministern på Söderstadion i Stockholm och såg matchen mellan Hammarby och GIF Sundsvall.
Han visste inte att hans förtroliga samtal samtidigt blev offentligt.

”Det var en fundering”
Vid niotiden i går kväll informerade pressekreteraren Eva Rosengren ministern i ett hörn på stadions läktare om vad som hänt – därefter mötte de press och tv.
-Jag fällde olämpliga och vårdslösa uttryck om polisen. Jag kan bara be om ursäkt, sa Bosse Ringholm.
Intrycket är att du säger vad du innerst inne tycker.
-Jag tycker inte så om polisen. Jag vet att den har en svår balansgång i sitt arbete.
Du kallar en polis för idiot.
-Det var en fundering kring att han påstod sig veta att det fanns 3000 illegala spelautomater. Jag tycker inte att han är en idiot, jag tycker inte någon människa är en idiot.”
Citat från Aftonbladets hemsida efter Ringholms misstag från igår. Efter en intervju av TV4 glömde Ringholm att stänga av telefonen och hans interna diskussion med pressansvarig blev bandat av TV4 och sedan naturligtvis publicerat. Detta har sedan Ringholm bett om ursäkt för och vi har sett många olika reaktioner i media sedan dess. Många arga poliser berättar om hur Ringholm själv ställer stora krav på polisens resurser och har tydligen fått det beskydd som han har rätt till. Det blev kanske väl mycket av säga en sak och göra en annan. Men det mest intressanta är ändå Göran Perssons uttalande i sammanhanget. Han kommentar är:
”Jag är förvånad över Bosse Ringholms sätt att uttrycka sig med tanke på hur kontrollerad han är i andra sammanhang.”
Hur kontrollerad han är i andra sammanhang??
Är det alltså regel och inte undantag detta uttalande som står i bjärt kontrast mot vad den officiella kommentaren var till TV4? Är det alltså alltid så att det krävs kontroll av ansiktsdragen eftersom regeringen ständigt säger en sak i mikrofonen och en helt annan i stängda rum? Detta är en regering som faktiskt är ansvarig för polisens verksamhet sedan 11 år och Ringholm har själv suttit i regeringen sedan 6 år. Polisen är inte hans egen rotel, han är ju vice statsminister, men på något sätt känns det väl ändå som om den svenska regeringen är ansvarig i sin helhet för all statlig verksamhet. På något sätt.
Detta var nog inte bara en ”slip of the tongue” som engelsmännen säger, detta var nog ett tecken på något annat. Det var nog den dagliga vanan att tala illa om den egna verksamheten utan att kunna ta tag i det som i så fall uppfattas som problem. Att det känns som om polisen prioriterar fel ibland kan nog många vittna om, men det är ju faktiskt inte de enskilda polisernas fel. Det är ju de tiotals regleringsbrev från regeringen som landar på rikspolisstyrelsens bord och styr deras prioriteringar av verksamheten. Det är inte lätt att göra sitt jobb som polis när det de själva tycker de ska göra inte är prioriterar av högsta ledningen.